Press ESC to close

Neerslachtige Nederlandse fans gaan vanuit Dortmund naar huis na de nederlaag in het EK


Tienduizenden teleurgestelde Nederlandse voetbalfans keerden donderdag vanuit Dortmund terug naar huis na de dramatische last-minute nederlaag van Oranje tegen Engeland in de halve finales van Euro 2024.

De Nederlandse supporters kleurden de hele dag het centrum van de Ruhrstad oranje en waren in het Westfalenstadion in de minderheid dan hun Engelse tegenhangers, maar de ploeg kon op het veld het verschil niet maken.

Xavi Simons bracht het publiek al na zes minuten in vervoering met een doelpunt, maar Engeland maakte gelijk met een controversiële penalty van Harry Kane en domineerde de eerste helft.

Een meer gelijkmatige tweede helft leek op verlenging af te stevenen totdat invaller Ollie Watkins in de 90e minuut scoorde voor Engeland, waardoor Nederland geen tijd meer had om te reageren.

“We hebben de halve finale bereikt, dus ik ben heel trots, maar verder is het zonde”, zegt een supporter tegen de NOS.

“Dit hadden we achteraf niet verwacht [the 3-2 defeat to] Oostenrijk, maar we kunnen trots zijn op wat we hebben bereikt”, aldus een ander. Engeland is een sterke ploeg, maar we hebben tegen hen opgewassen en niet veel kansen weggegeven.”

Fans verzamelden zich in bars, stadspleinen en openbare ruimtes om de wedstrijd op gigantische schermen te volgen en het team aan te moedigen, maar werden tot zwijgen gebracht door de dramatische late wending.

Fan lopen

“Nederland was in de tweede helft tien keer beter. Engeland verdiende het niet”, zei een fan die in Den Haag toekeek tegen Omroep West.

Naar schatting 100.000 supporters maakten de korte reis naar Dortmund, dat nog geen 100 km van de Nederlandse grens ligt, terwijl er slechts 10.000 kaartjes beschikbaar waren.

De rest nam deel aan een “fan walk” naar het stadion voordat ze de wedstrijd op tv-monitoren in de stad bekeken.

De politie verrichtte in de loop van de dag in totaal 26 arrestaties, maar zei “grotendeels tevreden” te zijn over het verloop van de gebeurtenissen.

Hoofdcoach Ronald Koeman zei trots te zijn op zijn spelers omdat ze zo dicht bij hun eerste EK-finale in 36 jaar waren gekomen, maar bekritiseerde het besluit om Engeland in de eerste helft een penalty toe te kennen.

“Geen straf”

Verdediger Denzel Dumfries knipte de voet van Harry Kane af toen de Engelse spits een schot loste dat naast het doel ging. Scheidsrechter Felix Zwayer gaf aanvankelijk een doeltrap, maar veranderde van gedachten nadat hij werd opgeroepen om de videoherhaling te bekijken.

“Wat moet je doen als verdediger? Het is geen penalty”, zei Koeman. “Hij wilde de bal blokkeren en Kane schoot, dus kwamen ze in botsing. Ik denk dat dit soort beslissingen het voetbal verpesten.”

Maar middenvelder Joey Veerman, die in de eerste helft inviel als vervanger van de geblesseerde spits Memphis Depay, weigerde de schuld voor de nederlaag bij de scheidsrechter te leggen.

“Het is altijd lastig met de VAR

”, zegt Veerman tegen de Telegraaf. “Als je alles in slow motion terugspeelt en er is contact geweest, dan weet je dat de scheidsrechter naar de stip wijst. Maar uiteindelijk zou het slecht voor ons zijn om de scheidsrechter de schuld te geven van deze nederlaag.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *