Press ESC to close

Oranjekoorts broeit in Dortmund terwijl Nederland het opneemt tegen Engeland


Nederlandse voetbalfans stromen Duitsland binnen in de aanloop naar het eerste optreden van het nationale team in de halve finales van het Europees kampioenschap heren in twintig jaar.

Oranje speelt om 21.00 uur in Dortmund tegen Engeland, terwijl Spanje in de finale van zondag op de winnaars wacht, na dinsdagavond met 2-1 van Frankrijk te hebben gewonnen.

Hoofdcoach Ronald Koeman zei dat zijn team twee wedstrijden verwijderd was van het bereiken van “iets dat onwerkelijk leek” na een niet overtuigende start van het toernooi, waarbij de 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk in de laatste groepswedstrijd een spervuur ​​van kritiek veroorzaakte, zowel door de media als door de spelers. binnen het kamp.

Hij erkende dat het Nederlandse team geholpen was door een gunstig gelijkspel, waardoor ze in de laatste zestien tegen Roemenië speelden, ondanks dat ze als derde eindigden in hun groep.

“Maar ik denk wel dat we niet te minachtend moeten zijn over een plek bij de laatste vier”, zegt hij tegen AD.nl. “De verschillen in het internationale voetbal zijn vaak klein. Kijk naar Engeland, dat zowel tegen Slowakije als tegen Zwitserland tweemaal extra tijd nodig had.”

Plannen ontspoorden

De reisplannen van het team werden dinsdag verstoord toen de trein die hen van Wolfsburg naar Dortmund bracht, werd geannuleerd, waardoor ze gedwongen werden een vlucht te nemen.

“Uiteindelijk was het een kortere reis dan met de trein. Het was dus beter om hier via deze weg te komen”, zei Koeman op een persconferentie in Dortmund. “Het is goed. Gelukkig hebben we bij de KNVB heel capabele mensen [football association] die onmiddellijk reageren.”

Er wordt verwacht dat ruim 75.000 Nederlandse supporters de korte reis zullen maken naar de Ruhrstad, die nog geen 100 km van de grens ligt. Automobilistenorganisatie ANWB meldt vanaf 07.00 uur files op de belangrijkste kruispunten van de snelwegen bij Arnhem, Heerlen en Venlo, waar de Duitse politie extra controles uitvoert.

Er worden ook naar schatting 40.000 Engelse supporters in de stad verwacht, maar woensdagmiddag waren de bars en straten een zee van oranje.

Fan lopen

Duizenden Nederlandse supporters nemen om 16.45 uur deel aan een 3,5 km lange “fanwalk” van de Kleppingstrasse naar het Westfalen-stadion, de thuisbasis van Bundesliga-club Borussia Dortmund.

Van Koeman wordt grotendeels verwacht dat hij vasthoudt aan het team dat in de kwartfinale tegen Turkije begon, dat na een doelpunt achterstand met 2-1 won in een hectische tweede helft.

Dat betekent geen basisplaats voor Wout Weghorst, de centrumspits die onder contract staat bij de Engelse Premier League-club Burnley, maar de afgelopen drie seizoenen uitgeleend is, meest recentelijk in Duitsland bij Hoffenheim.

Memphis steunen

Koeman zou Borussia Dortmund-spits Donyell Malen op rechts kunnen inzetten in de plaats van Ajax-speler Steven Bergwijn, die kampte met vorm en conditie en de laatste twee wedstrijden tijdens de rust werd uitgeschakeld.

Maar de coach heeft uitgesloten dat hij Memphis Depay onder vuur laat vallen of overschakelt naar een vijfmansverdediging. “Memphis is mijn spits”, zei hij. “Hij kan beter spelen, maar dat ligt ook aan anderen. Hij maakt deel uit van het team.”

Als Nederland doorgaat naar de finale, krijgen ze de kans om hun nederlaag tegen Spanje in de WK-finale van 2010 te wreken, toen Andrés Iniesta laat in de verlenging het enige doelpunt scoorde.

Eén zekerheid is dat noch zij, noch Engeland in de rij zullen staan ​​tegen de meest opwindende 16-jarige in het wereldvoetbal. Lamine Yamal, die tegen Frankrijk een schitterende gelijkmaker scoorde, viert zaterdag, de dag voor de finale, zijn 17e verjaardag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *