Press ESC to close

Organisaties roepen op tot een verbod op Nederlandse zedendelinquenten op Spelen


Internationale slachtofferhulporganisaties hebben het Olympisch Comité opgeroepen om de Nederlandse beachvolleybalspeler en veroordeelde zedendelinquent Steven van de Velde te weren van de komende Olympische Spelen.

In een door Trouw geciteerde verklaring zegt de organisatie dat er “geen ruimte is voor veroordeelde verkrachters bij de spelen”.

Van de Velde, nu 29, reisde in 2014 naar Engeland om een ​​12-jarig meisje te ontmoeten en seks te hebben dat hij op Facebook had ontmoet. De speler vertelde enkele jaren later aan de NOS dat hij destijds op de hoogte was van de leeftijd van het meisje.

Hij werd door een rechtbank in Engeland veroordeeld tot vier jaar wegens seks met een minderjarige die hij in een Nederlandse gevangenis mocht uitzitten. Van de Velde zat slechts dertien maanden vast omdat hij zich volgens de Nederlandse wet schuldig had gemaakt aan ‘onfatsoenlijke daden’, waarop een lagere straf staat.

Organisaties Sport & Rights Alliance, Kyniska Advocacy en The Army of Survivors zeiden dat ze er geen bezwaar tegen hadden dat sport een middel is om daders te rehabiliteren, maar dat de Olympische Spelen, “het meest prestigieuze sportpodium ter wereld”, daar niet de juiste plek voor waren.

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF vertelde Trouw dat Van de Velde “een gekwalificeerde sporter was die aan alle voorwaarden voldoet om naar Parijs te gaan” en dat er “aan een plan rond Van de Velde werd gewerkt om ervoor te zorgen dat hij in een werkbare situatie terecht zou komen.” situatie”.

Volleybalbond Nevobo benadrukte dat Van de Velde zijn straf heeft uitgezeten en dat deskundigen zeggen dat er geen gevaar bestaat dat hij opnieuw in overtreding zal gaan.

Van de Velde zelf zei in een interview met Volleybal.nl altijd te verwachten dat zijn verleden hem zou inhalen. “Ik begrijp dat dit in de aanloop naar het grootste sportevenement ter wereld de aandacht van de internationale media zal trekken”, zei hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *