Press ESC to close

Politiechef Frank Paauw van Amsterdam gekozen tot nieuwe voorzitter van de KNVB


De Amsterdamse politiechef Frank Paauw is bevestigd als de nieuwe voorzitter van de Nederlandse voetbalbond (KNVB), een actie die sommige supportersgroepen boos heeft gemaakt.

De 65-jarige versloeg voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland en ex-international Jeanet van der Laan toen clubs maandag stemden op het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist.

Paauw zal zijn huidige functie als hoofd van de politieafdeling van Amsterdam neerleggen om de functie op zich te nemen, die vacant kwam toen Just Spee in januari om gezondheidsredenen met pensioen ging.

Hij zal het stokje overnemen van Spee voor de rest van de huidige termijn van drie jaar, die loopt tot eind 2025, en komt in aanmerking voor nog twee termijnen als hij herverkozen wil worden.

Paauw werd in januari genomineerd door de KNVB, wat aanleiding gaf tot protesten van enkele hardcore fans die boos waren over zijn omgang met de wedstrijden van Ajax en zijn voorstel afgelopen oktober om fans te weren van ‘risicovolle wedstrijden’.

‘Het is nooit leuk om je naam op spandoeken te zien,’ zei hij. “Je kunt erover zeuren, of je kunt nadenken over waar de weerstand vandaan komt. Het heeft mij nederig gemaakt.”

In zijn eerste interview na zijn benoeming benadrukte hij dat hij geen landelijk verbod op reizende fans voorstelde, maar dat hij harder wilde optreden tegen onruststokers.

Vertrouwen opbouwen

“Ik denk dat we eerst moeten kijken naar meer op maat gemaakte maatregelen”, zei hij tegen SBS6. “We kunnen veel beter gebruik maken van het systeem van bonussen en sancties voor supporters.”

Paauw hield vorige week een twee uur durende bijeenkomst met supportersgroepen als onderdeel van een poging om het vertrouwen van de fans te herstellen.

“In dat gesprek hebben we goed naar elkaar geluisterd”, zegt hij. “We hebben daar twee uur gezeten en niemand is weggelopen, dus dat is een begin.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *