Press ESC to close

Roemenië 0-3 Nederland: Gakpo schittert in het hart van Oranje-storm


Cody Gakpo scoorde één doelpunt en creëerde een tweede doelpunt toen het herboren Oranje Roemenië opzij veegde om zich te kwalificeren voor de kwartfinales van Euro 2024.

Nederland was onherkenbaar ten opzichte van het team dat in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk instortte, met de inventiviteit van Gakpo, de indringende runs van Denzel Dumfries en de scherpe pass van Jerdy Schouten die een Roemeense ploeg openhielden die na een heldere eerste 15 minuten slecht vervaagde. .

Invaller Donyell Malen bracht energie in de tweede helft en paste de genadeslag toe met vrijwel de laatste trap van de wedstrijd met een onstuitbare solo-run en schot.

Het was Oranje’s eerste overwinning in de knock-outfase van het Europees kampioenschap in twintig jaar en bereidt hen voor op een mogelijke herkansing tegen de Oostenrijkers in de kwartfinales, als ze Turkije in de finale van de laatste zestien verslaan.

Hoofdcoach Ronald Koeman riep Dumfries terug als rechtsback nadat de verdediger rust kreeg tegen Oostenrijk om een ​​hamstringprobleem te beschermen.

Vooraan kreeg Steven Bergwijn van Ajax de voorkeur boven Donyell Malen aan de rechterkant in een vernieuwde frontlinie, waarbij Memphis Depay voor Gakpo, Xavi Simons en Bergwijjn speelde.

Dat betekende geen plek op het middenveld voor Joey Veerman van PSV, die zich tegen Oostenrijk na 35 minuten terugtrok, omdat Koeman koos voor een tweemansmiddenveld van Tijjani Reijnders en Jerdy Schouten.

De Roemenen overleefden een vroege schrik toen Ianis Hadji enkele minuten op de grond lag om behandeld te worden voor een vermoedelijke klap op het hoofd, voordat hij werd verbonden en verder mocht met een haarnetje.

Wankel begin

Roemenië had duidelijk de logge prestaties van de Nederlandse achterlinie tegen Oostenrijk bestudeerd en deze met dreiging te lijf gegaan.

Bart Verbruggen moest uit zijn doel rennen om een ​​vroege kans te onderscheppen voordat Dennis Man van grote afstand een fel diagonaal schot net over de lat afvuurde.

Maar na een wankel kwartier begon Oranje het ritme te vinden en won twee snelle corners voordat Gakpo hen op voorsprong zette met hun eerste duidelijke kans. Schouten schoot de bal door naar de aanvaller van Liverpool, die vanaf links naar binnen sneed, Andrei Ratiu op de verkeerde voet, en ving doelman Florian Nita met een laag schot dat in de linkerpaal terechtkwam.

Het was Gakpo’s derde doelpunt van het toernooi, waarmee hij medetopscorer werd en Oranje in beweging bracht, waarbij Dumfries op rechts voldoende ruimte vond. Roemenië moest een reeks corners verdedigen terwijl de blauwhemden naar voren stroomden, waarvan de beste nipt naast werd gekopt door Stefan de Vrij.

Depay levendig

Depay was levendig en dreigend door het midden, maar werd buitengesloten door de strakke markering van Radu Dragusin, die op een gegeven moment de bal van zijn teen pikte nadat Dumfries een ogenschijnlijk perfecte korte bal had gespeeld.

Depay had meer succes toen hij naar rechts afdreef en de bal over het strafschopgebied naar Tijjani Reijnders rolde, maar de middenvelder deed er te lang over om de bal op zijn favoriete rechtervoet te schuiven en de kans was verkeken.

Simons kreeg kort daarna een nog betere kans, maar de bal kwam onder zijn voeten terecht en hij loensde hem wijd terwijl Gakpo ongemarkeerd links van hem stond.

Roemenië gaf niet op en was vlak voor rust dicht bij de gelijkmaker toen een fout van Virgil van Dijk Denis Dragus de kans gaf om te scoren, maar zijn schot ging regelrecht in de armen van Bart Verbruggen.

Bergwijn klap

Ze kregen echter een klap te verduren toen Vasile Mogos moest vertrekken nadat hij slechter uit de strijd met Dumfries was gekomen.

Malen kwam in het veld voor Bergwijn, die kampte met een beenblessure na een tackle in de eerste helft, terwijl Oranje het momentum leek te herwinnen.

Reijnders stormde door het middenveld, maar zijn schot werd geblokt, voordat Depay een glorieuze kans van dichtbij miste toen hij geen zuivere treffer kon maken nadat de bal van Dragusin voor zijn voeten belandde.

Meer kansen kwamen voor Van Dijk, die met een kopbal de paal raakte, en Gakpo, die Nita opnieuw op de proef stelde met een schot dat net naast de linkerpaal vloog. Simons speelde een diagonale pass naar Malen op rechts, maar zijn schot werd naar achteren afgeketst.

Gakpo had de bal voor de tweede keer in het net toen hij als eerste reageerde toen een diepe corner van Depay terug over doel werd geschoten, maar uit de VAR-check bleek dat de spits net buitenspel stond.

Depay’s beste kans kwam uit een vrije trap die hij laag onder de muur schoot, maar de bal ging naast de paal.

Veerman dichtbij

Schouten kwam met nog twintig minuten te spelen vrij na een vrijwel vlekkeloze wedstrijd op het middenveld, waardoor zijn door PSV-ploeg gemaakte Veerman de kans kreeg zich te verlossen, terwijl Tottenham-speler Micky van der Ven achterin Nathan Aké verving.

Veerman was nog maar een paar centimeter verwijderd van het worden van de held toen hij Gakpo’s achterhiel pakte en vanuit een krappe hoek nipt naast schoot.

Een nieuwe run door het midden van Malen eindigde toen Gakpo’s schot vanaf de rechterkant naast werd afgebogen toen Oranje aandrong op het ongrijpbare tweede doelpunt.

Het kwam uiteindelijk acht minuten voor tijd, net toen Wout Weghorst zich klaarmaakte om het veld te betreden, toen Gakpo er net in slaagde de bal binnen de doellijn te houden en zich terugtrok zodat Malen de bal naar binnen kon prikken.

Weghorst scoorde een minuut voor tijd bijna een derde, maar de lage voorzet van Van de Ven lag net buiten het bereik van de grote spits.

In plaats daarvan was het Malen die de glans toevoegde toen hij een pass op eigen helft oppikte uit een vrijgemaakte Roemeense hoekschop en het strafschopgebied in stormde, waarbij hij drie spelers aan zijn rechterkant negeerde terwijl hij zijn schot laag in de hoek begroef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *