Press ESC to close

Trans rij verdeelt Nederlandse vrouwendarts, twee spelers verlaten team


Dartsters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf hebben zich teruggetrokken uit het Nederlandse damesdartsteam en zeggen dat ze daar niet langer deel van uit willen maken met transvrouw Noa-Lynn van Leuven.

Van Leuven schreef vorige week geschiedenis door het winnen van haar eerste grote evenement tijdens de Challenge Tour in Duitsland, en dit weekend het winnen van haar eerste titel in de PDV Women’s Series in Wigan, Engeland.

“Als het moment komt dat je je schaamt om voor Nederland uit te komen omdat een biologische man in het damesteam speelt, dan weet je dat het tijd is om te gaan”, zei Zijlstra. sociale media in het weekend.

“Sport heeft een eerlijk en gelijk speelveld nodig. We hebben tenslotte zo hard gewerkt om deze tak van de sport relevant en competitief te maken.”

De Graaf, nummer 2 op de WDF-vrouwenranglijst, reageerde op de opmerking van Zijlstra door te zeggen dat er keuzes moeten worden gemaakt als je je niet op je gemak voelt. ‘Je moet doen wat voor jou goed voelt’, zei ze. “En daarom heb ik besloten het Nederlandse team te verlaten.”

Van Leuven zei tegen de NOS dat ze niet verder op de kwestie wilde ingaan. “Dit is hun keuze, niet de mijne”, zei ze. “Het trieste aan deze kwestie is dat veel mensen lijken te zijn vergeten dat ik ook een persoon ben.”

Vrouwen hebben hun eigen dartcircuit en spelen in een aantal toernooien tegen mannen.

Het Nederlandse team zal over twee weken deelnemen aan het 4 Nations Tournament in België en Paul Engelbertink, directeur van het Nederlandse dartsbord, zal naar verwachting later op maandag commentaar geven op de ruzie.

De DNB heeft afgelopen donderdag na de overwinning van Van Leuven een verklaring afgegeven waarin staat dat het belangrijk is dat 100% van de mensen zich welkom voelt in een “sociaal veilige, gezonde en inclusieve sportomgeving” en dat “afkomst, politieke overtuiging, geslacht, seksuele geaardheid, ras en religie” zijn niet relevant.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *