Press ESC to close

Van Lieshout claimt eerste Nederlandse wereldtitel judo in de klasse 63 kg


Nederland heeft zijn eerste wereldkampioen judo bij vrouwen in 15 jaar nadat Joanne van Lieshout in Abu Dhabi de titel tot 63 kg won.

De 21-jarige Noord-Brabantse versloeg in de finale de Poolse Angelika Szymanska, nadat ze in de halve finale de nummer één van de wereld, de Canadese Catherine Beauchemin-Pinard, had uitgeschakeld.

Ze is de eerste Nederlandse vrouw die een wereldtitel wint sinds Marhinde Verkerk in 2009 en de eerste ooit in haar gewichtsklasse. De laatste herenkampioen was Noël van ’t End in 2019.

Van Lieshout zei dat het winnen van de titel een “verrassing” was, maar het bevestigde haar status als een van de rijzende sterren van de sport. Ze won vorig jaar brons op de kampioenschappen in Qatar en was twee keer wereldkampioen bij de junioren.

“Ik werd vanochtend wakker met een heel goed gevoel en was klaar om te gaan, dus het is geweldig om de dag zo af te sluiten”, zei ze.

De andere Nederlandse deelnemer in de categorie tot 63 kg, Geke van den Berg, verloor in de eerste ronde van de Venezolaanse Anriquelis Barrios, terwijl Frank de Wit bij de mannen tot 81 kg werd gediskwalificeerd omdat hij van de mat stapte.

Het wereldkampioenschap is het laatste grote toernooi voordat de Nederlandse Judofederatie haar team selecteert voor de Olympische Spelen van volgende week. Per land is in elke klasse slechts één deelnemer toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *