Press ESC to close

Vitesse Arnhem moet vechten om te overleven nadat de degradatie is bevestigd


Vitesse Arnhem staat voor een strijd om volgend seizoen te beginnen nadat de club door de Nederlandse voetbalbond was gedegradeerd vanwege het overtreden van de voorwaarden van de proflicentie.

Vitesse kreeg 18 punten nadat de licentiecommissie van de KNVB oordeelde dat het er niet in was geslaagd nauwkeurige halfjaarresultaten te leveren of de relatie met de Russische miljardair Roman Abramovich te verduidelijken.

Uit onderzoek van de krant The Guardian en het Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) kwamen documenten naar voren waaruit bleek dat Abramovich, de voormalige eigenaar van Chelsea, in het geheim meer dan 100 miljoen euro in Vitesse had geïnvesteerd.

De KNVB zei afgelopen vrijdag haar eigen onderzoek te hebben afgerond naar de relatie tussen Abramovich en de Russische eigenaar van Vitesse, Valery Oyf, die de club probeert te verkopen sinds het begin van de invasie van Oekraïne.

Door de uitspraak van vorige week staat Vitesse op de laatste plaats met min 1 punten en wordt de degradatie uit de Eredivisie na een ononderbroken periode van 35 jaar bevestigd.

Interim-directeur Edwin Reijntjes zei dat de club niet in beroep zou gaan tegen de puntenaftrek en zich zou concentreren op het veiligstellen van de proflicentie, zodat de club volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie kan spelen.

Straf “onvermijdelijk”

“Hoewel dit een zwarte dag is voor iedereen en alles wat Vitesse een warm hart toedraagt, is het de keiharde realiteit. Een sanctie van deze omvang was onvermijdelijk.

“Aan de andere kant, en dat wil ik iedereen duidelijk maken, zijn we enorm dankbaar voor de kans die we hebben gekregen om onze licentie te behouden, ook al hangt die aan een smal draadje. Uit de reactie van de licentiecommissie blijkt duidelijk dat zij vertrouwen hebben in de nieuwe koers van de club.”

De financiële problemen van Vitesse zijn nog verergerd door een mislukt bod om de club over te nemen door de Amerikaanse investeerder de Common Group, onder leiding van Coley Parry, die de club ongeveer € 15 miljoen heeft geleend om het hoofd boven water te houden.

De KNVB blokkeerde het bod omdat er te veel twijfels waren over de financieringsbronnen van Common Group.

Het bestuursorgaan heeft Vitesse eerder een boete van € 100.000 opgelegd omdat het de licentiecommissie niet had verteld dat het de relatie met zijn bank Revolut had beëindigd.

Noodplan

Vitesse heeft een noodplan opgesteld waarin geen rol is weggelegd voor Parry, die nu zijn geld probeert terug te vorderen van een club wiens budget na degradatie flink omlaag gaat.

De afgelopen 35 jaar eindigde Vitesse op de vierde plaats in de Eredivisie, won in 2017 de Nederlandse beker en plaatste zich regelmatig voor de Europese competitie. Nog in 2022 bereikte het de laatste 16 van de UEFA Conference League en verloor van AS Roma.

Dit seizoen won de club slechts vier competitieduels en verloor met 6-0 van waarschijnlijk kampioen PSV Eindhoven tijdens het laatste optreden op 13 maart.

Er waren enige twijfels over de vraag of Vitesse het seizoen zou afmaken, maar nu wordt verwacht dat de ploeg de laatste vier wedstrijden speelt, met als afsluiting een thuiswedstrijd tegen Ajax op 19 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *