Press ESC to close

Vitesse Arnhem raakt proflicentie kwijt, investeerder “dicht bij reddingsdeal”


Vitesse Arnhem heeft door de KNVB de licentie voor betaald voetbal ingetrokken, nadat zij geen begroting voor volgend seizoen hadden ingediend.

De hoop van de club om volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie te spelen hangt nu af van de uitkomst van een beroep tegen het besluit van de KNVB.

Het besluit van de licentiecommissie werd algemeen verwacht nadat Vitesse niet voldeed aan de voorwaarden van een verlengde deadline voor het indienen van papierwerk. De club degradeerde vorig seizoen uit de Eredivisie nadat de KNVB een straf van 18 strafpunten had opgelegd wegens financiële onregelmatigheden.

De licentiecommissie zei dat het besluit noodzakelijk was om de integriteit van de competitie te waarborgen. “Als Vitesse onder de huidige omstandigheden, dat wil zeggen zonder bankrekening, zonder accountant en zonder sluitende begroting, aan de competitie zou deelnemen, zou de continuïteit van de competitie ernstig in gevaar komen”, luidt het.

Vitesse zei maandag dat ze dicht bij een deal waren met een Nederlandse investeerder om de toekomst van de club veilig te stellen en een groot deel van de schulden van € 19 miljoen af ​​te betalen.

Investeerder gevonden

Guus Franke, de in Gelderland geboren eigenaar van de Zwitserse verzekeringsmaatschappij Axiom Partners, zou volgens de NOS een deal hebben gesloten met Coley Parry, de grootste schuldeiser van Vitesse, die de club € 14,3 miljoen heeft geleend om het hoofd boven water te houden.

Parry’s Common Group werd vorig seizoen door de KNVB geblokkeerd om de club over te nemen vanwege twijfels over de herkomst van de financiën van de groep.

Vitesse werd te koop aangeboden door de Russische eigenaar, Valery Oyf, kort nadat de invasie van Oekraïne in februari 2022 begon.

Oyf was een medewerker van de Russische miljardair en voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich, die in het geheim €100 miljoen investeerde in de Gelderse club, zo blijkt uit een onderzoek van de krant The Guardian en het Bureau of Investigative Journalism.

Edwin Reijntjes, de interim-directeur die is aangesteld om Vitesse door de crisis te loodsen, zei dat hij had geanticipeerd op het besluit om de proflicentie te weigeren en dat de club in beroep zou gaan.

“Een besluit als dit lag in lijn met onze verwachtingen”, aldus Reijntjes. “Het is ons niet gelukt om de benodigde informatie op tijd aan te leveren. Zoals wij al bij de KNVB hebben aangegeven gaan wij direct in beroep.”

Reddingspakket

Omroep Gelderland meldde dat Guus Franke achter de schermen met een team van experts werkte aan een reddingspakket, dat onder meer bestond uit het betalen van ongeveer € 10 miljoen aan Parry om de schulden van Vitesse af te lossen. De club wil niet bevestigen of er een deal is gesloten.

De 48-jarige oprichter van Axiom Partners is geboren in Ewijk en zou de club al sinds zijn jeugd steunen. Ook schonk hij in 2021 een donatie van € 50.000 aan de politieke partij Forum voor Democratie.

De plannen van Franke zullen moeten worden afgestemd met de raad van commissarissen die op verzoek van de vergunningscommissie van de KNVB door het Gerechtshof Ondernemingskamer Amsterdam is benoemd.

Vitesse voerde ook gesprekken met de Amerikaanse zakenman Frank McCourt, de eigenaar van de Franse club Olympique Marseille, maar die trok zich vorige week terug, kennelijk vanwege de moeilijkheden om tot overeenstemming te komen met Parry, meldt de NOS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *