Press ESC to close

Voormalig skikampioen Hirscher kiest Nederland voor comeback


Nederland zou op de FIS Wereldkampioenschappen alpineskiën in Saalbach in 2025 en de Olympische Winterspelen in Milaan een jaar later bovenaan kunnen eindigen als de gepensioneerde Oostenrijkse skikampioen Marcel Hirscher zijn terugkeer naar de sport aankondigt als onderdeel van het Nederlandse team.

Hirscher, wiens prestaties onder meer twee gouden Olympische gouden medailles en zeven wereldkampioenschappen in de categorieën slalom en reuzenslalom omvatten, nam vijf jaar geleden op 30-jarige leeftijd afscheid van wedstrijdskiën.

De Oostenrijker, wiens moeder Nederlands is en de taal spreekt, dacht dat een terugkeer “leuk zou zijn, meer niet”, zei hij op sociale media. “Het draait allemaal om de passie voor skiën.”

De Nederlandse alpineskiër Maarten Meiners zei dat de comeback op zichzelf al bijzonder was, vooral omdat Hirscher ervoor koos Nederland te vertegenwoordigen.

“Hirscher is de beste skiracer aller tijden”, zei hij tegen de NOS, eraan toevoegend dat Hirscher sinds 2019 veel tijd op de piste had doorgebracht met het testen van zijn eigen uitrusting. “Hij moest de hele tijd laten zien hoe fit en sterk hij was. U hoeft zich geen zorgen te maken over zijn vorm. Hij gaat optreden”, aldus Meiners.

Volgens Meiners zouden commerciële belangen achter deze stap kunnen zitten.

“De sponsorvoorwaarden in dit land zijn niet zo streng. Ik had inspraak over waar ik de logo’s van mijn sponsors op mijn pak moest plaatsen. Dat is minder makkelijk in skilanden als Oostenrijk en Zwitserland, waar sportbonden machtiger zijn. En Hirscher heeft zijn eigen zakelijke belangen, dus dat kan een rol spelen”, zei hij.

Persbureau AP zei dat de natieverandering Hirscher in staat stelt te concurreren op Van Deer-ski’s – het merk dat hij samen met Red Bull heeft helpen creëren, maar dat niet is goedgekeurd door de Oostenrijkse federatie.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *