Press ESC to close

WK cricket: Zuid-Afrika vermijdt derde Nederlandse nederlaag


Zuid-Afrika 106 voor 6 (Miller 59*, Stubbs 33, Kingma 2-12, van Beek 2-21) versloegen de Nederland 103 voor 9 (Engelbrecht 40, Baartman 4-11, Nortje 2-19) met vier wickets

David Miller’s gecomponeerde halve eeuw begroef de geesten van Dharamsala en Adelaide om een ​​Nederlandse drie-turf in New York te voorkomen.

Op een gegeven moment worstelde Zuid-Afrika met 12 voor 4 en jaagde op 104 om te winnen op een lastige worp, maar Miller’s ongeslagen 51-ball 59 bracht hen uiteindelijk over de lijn met vier wickets en zeven ballen over.

Eerder hielpen Sybrand Engelbrecht en Logan van Beek’s 54-run partnerschap, een Nederlands record voor het zevende wicket in T20Is, de zijpost 103 voor 9 vanuit de diepte van 48 voor 6 in de 12e over.

Toen ze in het spel kwamen, werden de drop-in-velden in New York intensief onderzocht, niet alleen vanwege hun twee-tempo karakter, maar ook vanwege de mate van variabele veerkracht die grensde aan ‘gevaarlijk’, waarbij Indiase en Ierse spelers tijdens hun spel klappen kregen. Dat was voor het ICC aanleiding om een ​​verklaring af te leggen waarin zij beloofde “de best mogelijke ondergrond te leveren voor de resterende wedstrijden.”

Het verse veld dat zaterdag in gebruik was, deed er weinig op vermoeden dat de organisatoren hun belofte hadden waargemaakt, in die mate dat een van de Nederlandse spelers na de wedstrijd zelfs grapte dat de thuis geproduceerde velden van veel superieure kwaliteit zijn.

Nadat ze een cruciale toss hadden verloren en aan slag waren gezet, konden de Nederlandse slagmensen zich niet zo goed aanpassen aan de ondergrond als de Zuid-Afrikaanse snelle bowlers, die een strakke lijn buiten de off-stomplijn hanteerden en de uitsmijters met goed resultaat gebruikten.

Het eigenzinnige gedrag van het veld bleek duidelijk uit de derde bal van Marco Jansen, die laat terugkwam toen Michael Levitt een voorsprong naar de keeper maakte. De consistentie van Jansen werd beloond ondanks de overschrijding door Vikramjit Singh, die de enige grens van de powerplay produceerde, een uitstel te geven op 7, maar hem later met een volle bal te bowlen.

Bas de Leede en Teja Nidamanuru vielen op een vergelijkbare manier, nadat ze werden teruggekaatst door de lange worp van Anrich Nortje die van het oppervlak explodeerde.

De niet aflatende druk met de bal leverde 58 grensloze leveringen op, waarbij de streak alleen werd verbroken door Scott Edwards’ gedurfde omgekeerde zes van Nortje in de 12e over.

Na zijn run-out volgende bal zorgden Van Beek (23) en Engelbrecht (40) voor een schijn van controle en broodnodige agressie, aangezien de laatste zes overs 46 runs opleverden, ondanks een finale van drie wickets van Ottneil Bartman (4 voor 11).

De Zuid-Afrikaanse reactie met de knuppel begon nerveus toen Quinton de Kock de eerste bal kreeg zonder een worp te zien. De vierde bal van Van Beek sneed de off-stomp van Reeza Hendricks af, voordat Vivian Kingma’s dubbele slag Oranje op voorsprong zette op 12 voor 4.

Maar Miller en voormalig Excelsior-slagman Tristan Stubbs voegden 65 toe voor het vijfde wicket om het resultaat buiten twijfel te stellen. Zelfs toen Jansen’s wicket met 16 runs een late twist dreigde, sloeg Miller De Leede voor twee zessen en een vier om de overwinning in de voorlaatste over te bezegelen.

Moeilijk

Engelbrecht zei na de wedstrijd dat de Nederlanders “15-tal runs” te kort kwamen op een bowlervriendelijk veld.

“[It was] zwaar”, zei hij toen hem werd gevraagd de uitdaging voor de slagmensen samen te vatten.

“Er was behoorlijk wat onveranderlijk stuiteren voor harde lengte en ik denk dat de Zuid-Afrikanen hun plannen het grootste deel van de wedstrijd heel goed hebben uitgevoerd. Als je die harde lengte raakt, hurkt de bal gewoon op je of gaat een beetje door de bovenkant, dus het is moeilijk om cricketshots te spelen en dat kon je ook zien in de Zuid-Afrikaanse innings.

“Het waren dus zware omstandigheden, maar het is wat het is. Beide teams moeten erop spelen en je moet een manier vinden om punten te scoren en een verdedigbaar en competitief totaal te bereiken.

Oranje vliegt nu zondag naar Kingstown in Saint Vincent en de Grenadines voor hun volgende wedstrijd tegen Sri Lanka op donderdag (16.30 uur CEST).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *