Press ESC to close

Zeker 75.000 Nederlandse fans strijken neer in Dortmund voor halve finale


Er wordt verwacht dat minstens 75.000 Nederlandse voetbalfans woensdag naar Dortmund zullen afreizen om het team aan te moedigen in hun halve finale tegen Engeland op het EK 2024.

Nu Dortmund minder dan 100 kilometer van de grens ligt, zegt de voetbalbond KNVB dat duizenden fans waarschijnlijk zonder kaartjes zullen reizen en de wedstrijd zullen bekijken op ‘fanzone’-schermen in de stad.

De UEFA heeft slechts 1.500 kaartjes toegewezen aan Nederlandse fans, waarvan sommige naar verluidt zondagavond online voor € 800,- van eigenaar wisselden. Driesterrenhotelkamers in de Ruhrstad werden voor ruim € 2.000 geadverteerd.

Een KNVB-delegatie reisde maandagochtend naar Dortmund om de lokale politie te informeren over het vooruitzicht van botsingen tussen Engelse en Nederlandse supporters.

De vrees dat de Nederlandse kwartfinale tegen Turkije in Berlijn tot brandhaarden zou kunnen leiden, bleek grotendeels ongegrond, hoewel de stadspolitie in de loop van de dag ongeveer zestig arrestaties verrichtte.

“De sfeer is de hele tijd fantastisch geweest”, aldus KNVB-directeur Marianne van Leeuwen. “Het laat zien hoe voetbal mensen bij elkaar brengt en eenheid brengt op alle niveaus van de samenleving.”

Britse bookmakers maken van Engeland de lichte favoriet om de wedstrijd in 90 minuten te winnen met een notering van 8/5, terwijl Nederland rond de 11/5 staat en een gelijkspel 2/1.

Sportdatabureau Nielsen geeft Oranje echter een kans van 55% om hun eerste finale te bereiken sinds 1988, toen ze het toernooi wonnen in het toenmalige West-Duitsland.

Oranje versloeg dat jaar Engeland met 3-1 in de groepsfase in een wedstrijd die beide ploegen moesten winnen om in de competitie te blijven. Engeland nam acht jaar later wraak met een 4-1 overwinning in het Wembley-stadion, maar verloor in de halve finale na strafschoppen van Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *