Press ESC to close

Zuid-Afrikaanse Nederlander klaar om de aandacht te trekken voor Oranje cricket


Het leven van een 20-jarige verloopt zelden traag als de Nederlandse opener Michael Levitt zich voorbereidt op zijn eerste T20 Wereldbeker-optreden in de VS en het Caribisch gebied volgende maand.

Ondanks dat hij slechts vijf T20I’s heeft gespeeld, is Levitt nu een van de eerste namen op het teamblad van hoofdcoach Ryan Cook.

Dat komt vooral door zijn vermogen om sterk te blijven en de bowlers net zo goed te verslaan als wat hij als gevolg daarvan in Nepal deed. Een recordbrekende 62-ball 135, de hoogste score van een Nederlander in het format, volgde een halve eeuw bij zijn debuut en eindigde uiteindelijk als speler-van-de-serie.

Zijn slagingspercentage van 188 en een gemiddelde van iets minder dan 62 is een bijproduct van het feit dat hij is opgegroeid met een dieet van witte bal cricket. Levitt werd slechts zes dagen na de allereerste T20-game geboren.

Naast de sterke band van de nationale zijde met Zuid-Afrika is het niet lang geleden dat Levitt voor het eerst in het land arriveerde. Een willekeurig WhatsApp-bericht van Cook twee zomers geleden met vragen over zijn Nederlandse paspoort, aangezien zijn moeders kant van de familie uit Harderwijk komt, leidde tot een carrièretransformatie.

“Direct na schooltijd werkte ik als gymleraar op een kleine privéschool in Noord-Londen in Bushey, terwijl ik speelde bij de Stanmore Cricket Club”, herinnert Levitt zich in een gesprek met Dutch News.

“Ik werd wakker met een sms op mijn telefoon van Ryan Cook waarin hij bevestigde of ik een Nederlands paspoort had en of ik graag cricket zou willen spelen in Nederland. Ik dacht er even over na en nam contact op met huis. Ik ging terug naar Zuid-Afrika, ontmoette Cook voor een kop koffie, hij legde het proces uit en wat er de komende jaren zou gebeuren. En ik zei ja.”

Binnen 80 dagen nadat hij in maart vorig jaar naar Nederland was verhuisd, werd hij snel opgenomen in de nationale opstelling als reizende reserve voor de Wereldbekerkwalificatiewedstrijd in Zimbabwe. Cook had duidelijk de tekenen gezien van wat ging komen, maar een internationaal debuut moest wachten tot februari van dit jaar in Nepal.

“Natuurlijk was ik teleurgesteld dat ik het WK voor vijftigplussers in India moest missen, maar ik wilde dat mijn tijd zou komen wanneer het goed was en ik wilde dat ik er klaar voor was. Die korte periode, terwijl de jongens op het WK waren, gaf me wat tijd om naar mezelf te kijken, mijn vaardigheden te verfijnen en waar ik dacht dat ik moest upgraden om op dat niveau te komen”, zei hij.

“Toen de kans zich voordeed, wilde ik mezelf niet te veel druk opleggen, wetende dat ik het werk had gedaan om mezelf in die positie te krijgen. Ik wilde gewoon proberen het met beide handen aan te pakken.

“Als ik zes maanden terugkijk, was ik waarschijnlijk een beetje arrogant en heethoofdig. En ik denk dat het werken met jongens als Gary Kirsten, die ons in Kaapstad hielp bij zijn academie, Cook en onze senior spelers, je helpt volwassen te worden. Als je eenmaal dat gevoel van volwassenheid hebt bereikt, kun je behoorlijk wat doorstaan, vergeleken met toen ik een beetje jonger en heethoofdig was.

De laissez-faire aanpak van de coaches en senior spelers, Scott Edwards en Max O’Dowd, heeft geholpen, maar zijn eerlijke bekentenis weerspiegelt een gevoel van zelfbewustzijn dat ten grondslag ligt aan zijn zelfvertrouwen.

Emoties

“Het is erg nuttig om bij die jongens te zijn, omdat ze dezelfde soort emoties hebben doorgemaakt als ik op dit moment. Iedereen zegt dat wat je ook hebt gedaan, is wat je hier heeft gebracht. Het gaat erom helder te blijven en het niet te ingewikkeld te maken. Het is een enorme hulp geweest. Ik bedoel, het heeft me zo gekalmeerd en het pad bepaald en als dingen niet werken, werken ze niet.

Hoewel Levitt altijd zijn agressieve aanpak aan de top heeft gevolgd, kwam er pas een dieper inzicht in zijn sterke punten tijdens het pre-season kamp in Zuid-Afrika in januari, waar hij uitgebreide slagsessies had met O’Dowd in de indoorhal van de Gary Kirsten Academy. centrum. Het paar ontwikkelde snel een goed begrip van elkaar en hun rollen. Het betekende dat hij in Nepal een vliegende start maakte en een van de meest memorabele stoten in een Nederlands shirt produceerde.

“Het waren grappige innings, die 135 [against Namibia]. Het was waarschijnlijk een van mijn langzaamste starts, ik zat op 22 van 24. Ik wachtte gewoon op een kans om een ​​paar ballen weg te krijgen om het ritme te vinden. Slagen met SA [Engelbrecht] en Max, ik had hele duidelijke plannen. Gelukkig kwamen er een paar uit het midden van de knuppel en bleef ik zo lang mogelijk op de golf varen.”

De komende weken zullen zwaardere uitdagingen met zich meebrengen – en een kans om meer geschiedenis te schrijven – met WK-groepswedstrijden tegen Zuid-Afrika, Bangladesh, Sri Lanka en Nepal, maar eerst moet er op zijn thuisbasis in Voorburg een tri-serie worden gewonnen tegen Schotland en Ierland.

Alle wedstrijden worden live gestreamd door het European Cricket Network (ECN) op YouTube.

Tri-Series armatuur:

Dag Datum Overeenkomst Begin
Zaterdag 18-05-24 Nederland versus Schotland 17.00 uur
Zondag 19-05-24 Ierland versus Nederland 16.00 uur
Maandag 20-05-24 Ierland versus Schotland 17.00 uur
Woensdag 22-05-24 Schotland versus Nederland 17.00 uur
Donderdag 23-05-24 Ierland versus Schotland 11.00 uur
Vrijdag 24-05-24 Ierland versus Nederland 11.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *