Press ESC to close

CBS: mensen lopen meer na de pandemie


Bij een positieve pandemie zeggen CBS-statistieken dat mensen in Nederland na de coronacrisis meer lopen dan vóór de coronacrisis.

In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buiten hun huis – bijna een derde meer dan in het pre-coronajaar 2019. Hoewel dat cijfer vijf procent minder is dan in 2022, is het nog steeds 1,7 miljard kilometer hoger dan in het pre-coronajaar 2019. 2019.

Slechts zes tot twaalfjarigen liepen in 2023 minder vaak dan vóór de pandemie, terwijl twaalf tot achttienjarigen het minst vaak te voet reisden. Gepensioneerden liepen in 2023 een derde meer dan in 2019.

De meeste mensen wandelen voor hun plezier, bijvoorbeeld wandelen, sporten of mensen bezoeken. Maar winkelen is ook een belangrijke reden voor mensen om te voet hun huis te verlaten. De gemiddelde bewoner liep in 2023 zo’n acht kilometer per week, vergeleken met zo’n zes kilometer in 2019.

De gemiddelde wandeling in 2023 was twee kilometer lang en duurde 27 minuten, en het merendeel van deze minuten was voor hondenwandelingen. In 2023 verlieten mensen vier keer per week hun huis, vergeleken met drie keer per week in 2019.

Volgens het CBS wordt één op de vijf ritten te voet gemaakt, waarbij de fiets ruim een ​​kwart van alle ritten voor zijn rekening neemt en de auto bij een derde van de ritten op de laatste plaats komt als vervoermiddel bij uitstek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *