Press ESC to close

Consumenten hebben moeite met het vinden van verschillen in zorgverzekeringen


Zorgverzekeringen lijken zo op elkaar dat het voor consumenten moeilijk kan zijn om de verschillen te ontdekken en de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen, zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse Consumentenautoriteit ACM en de Nationale Gezondheidsraad NZA.

Vorig jaar hadden drie op de vijf consumenten gemiddeld €103 per jaar kunnen besparen door het aangeboden beleid nader te bestuderen, aldus de agentschappen. De meeste mensen die hun rekeningen hadden kunnen verlagen, hadden een basisverzekering die sterk leek op een goedkoper alternatief.

In sommige gevallen werden consumenten echter gedwongen een duurdere basisverzekering af te sluiten omdat zij specifieke aanvullende verzekeringen wilden.

De ACM en NZA roepen de overheid en zorgverzekeraars nu op om actie te ondernemen.

Ze zeggen met name dat zorgverzekeraars moeten bezuinigen op het aantal vergelijkbare polissen dat zij aanbieden, zodat er minder verwarring ontstaat bij consumenten. Bovendien moeten mensen volgens hen in aanmerking komen voor alle aanvullende polissen, ongeacht welke basispolis ze hebben.

Consumenten hadden vorig jaar de keuze uit zestig basispolissen van twintig verschillende zorgaanbieders.

De overheid bepaalt de samenstelling van de basispolis en de eigen risico-uitkering, die momenteel bevroren is op € 385,-. Verzekeringsmaatschappijen zijn vrij om hun eigen prijzen vast te stellen en de kosten en samenstelling van aanvullende polissen te bepalen, die zaken als tandheelkundige diensten en extra fysiotherapie dekken.

Vier bedrijven Achmea (Zilveren Kruis), VGZ, CZ en Menzis beheersen 90% van de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *