Press ESC to close

De EU verbiedt schadelijke kunstmatige rookaroma’s voor voedsel


De Europese Unie heeft besloten bepaalde rookaroma’s die door de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt te verbieden, op basis van de aanbevelingen van de Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA, zo melden Nederlandse media.

De smaakstoffen die de kenmerkende rokerige smaak produceren, zijn in verband gebracht met kanker en onvruchtbaarheid, zo heeft onderzoek door de EFSA aangetoond, en mogen niet langer in voedsel aanwezig zijn.

De EFSA heeft niet onderzocht hoeveel van de smaakstoffen geconsumeerd zouden moeten worden om kanker te veroorzaken, maar zei dat een algeheel verbod ‘worst case scenario’s’ zou voorkomen.

De smaakstoffen worden niet per direct verboden en producenten van rooksmaakworsten, sauzen, chips en andere producten krijgen een overgangsperiode om alternatieven te vinden.

In Nederland produceert Unox worstenmakers, eigendom van Unilever, 16 miljoen rookworsten per jaar volgens het verboden proces.

Tot de jaren zeventig werden de worsten tot in de jaren zeventig boven vuur gerookt, maar die optie zou geen alternatief zijn, zegt een woordvoerder van Unilever tegen het AD, vanwege de schadelijke effecten van houtrook op de menselijke gezondheid en het milieu. Het bedrijf zei dat het de overgangsperiode zal gebruiken om met een alternatief te komen.

De beroemde HEMA-worsten, die Unox ook produceert in hun fabriek in Oss, vallen niet onder het verbod omdat ze op traditionele wijze, weliswaar ‘indirect’, worden gerookt door rook van een houtvuur in een aparte rookruimte te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *