Press ESC to close

De ministers ronden de suikerbelastingopties af, inclusief zuivelproducten


De ministers hebben vijf versies opgesteld van hoe een vorm van suikerbelasting in Nederland zou kunnen worden ingevoerd om mensen te stimuleren over te stappen op gezondere opties.

Bij alle vijf gaat het om het verhogen van de belasting op frisdrank, afhankelijk van de hoeveelheid suiker die erin zit. Het verschil tussen de vijf is gebaseerd op het aantal vrijstellingen en hoe meer vrijstellingen, hoe hoger de belasting.

Kamerleden hadden het kabinet opgeroepen om allerlei mogelijkheden te bedenken om mensen te stimuleren voor gezondere frisdranken te kiezen – of de suiker nu natuurlijk is of toegevoegd. Het doel is om de huidige belasting op frisdranken, die betrekking heeft op frisdranken, fruit- en groentesappen, te vervangen En alcoholvrij bier en is niet gerelateerd aan het suikergehalte.

Zuivelproducten en sojadranken met een vergelijkbaar eiwitgehalte zijn uitgesloten van de huidige frisdrankbelasting, maar vallen wel onder het nieuwe systeem als ze veel suiker bevatten.

Het zal op zijn vroegst 2026 zijn voordat de suikerbelasting wordt ingevoerd als deze door beide Kamers wordt aangenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *