Press ESC to close

Dokter verkoopt Ozempic-recepten op Marktplaats voor € 200,- per stuk


Een geregistreerde arts die bij een afslankkliniek werkte, bood via Marktplaats zonder vragen diabetesmedicijnen Ozempic aan, aldus omroep RTL Nieuws.

Een journalist die zich voordeed als cliënt zei dat hij na betaling van € 200,- de medicijnen kon ophalen bij een apotheek waar de dokter een recept naartoe had gestuurd. Er werd hem niet verteld over de risico’s van het innemen van de medicatie en er werd hem ook niet gevraagd naar zijn medische geschiedenis.

Naast type 2-diabetes wordt Ozempic gebruikt om obesitas te behandelen, maar het is onlangs populair geworden onder mensen die slechts een paar kilo willen afvallen. Zonder overleg of informatie is het voorschrijven van de medicatie ‘gevaarlijk’ en ‘verwerpelijk’, zeggen experts tegen de omroeporganisatie.

Toen hij door de journalist werd geconfronteerd, zei de arts, wiens identiteit niet werd onthuld, dat hij het medicijn had verkocht “voor eigen gewin en vanwege persoonlijke omstandigheden”. Hij beweert het medicijn “vijf tot tien keer” te hebben voorgeschreven en dat doet hij niet meer.

De stijgende populariteit van Ozempic onder lijners heeft het schaars gemaakt, waardoor mensen met type 2-diabetes in gevaar komen. De Nederlandse huisartsenvereniging NHG heeft artsen om die reden opgeroepen het medicijn tegen overgewicht niet meer voor te schrijven.

Marloes Dankers, apotheker en hoofd van het instituut voor verantwoord medicijngebruik IVM, noemde het optreden van de arts een “nieuw dieptepunt”. “Mensen die Ozempic gebruiken, hebben monitoring nodig om te zien of dit de juiste keuze voor hen is. Ze kunnen bijvoorbeeld andere, onverenigbare medicijnen gebruiken. Dat gaat hier gruwelijk mis. Alle normen worden overtreden”, zei ze.

Artsenvereniging KNMG vindt het “ongepast dat artsen recepten aanbieden via online platforms als Marktplaats”.

Het is in strijd met de professionele standaarden en het is essentieel om je bij het voorschrijven van medicijnen aan wettelijke regels en professionele richtlijnen te houden om de veiligheid en het welzijn van de patiënten te waarborgen”, aldus de vereniging in een reactie.

Volgens hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen zou de man vrijwel zeker voor een medische rechtbank komen te staan. “Je kunt geen medicijnen voorschrijven zonder iemand te zien en op de hoogte te zijn van hun medische geschiedenis”, zei hij.

Een woordvoerder van Marktplaats zei dat het de regels zal aanscherpen om te voorkomen dat soortgelijke advertenties in de toekomst verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *