Press ESC to close

Eén op de zeven Nederlanders heeft problemen met het kopen van voedsel


Eén op de zeven mensen in Nederland heeft een tekort aan voedsel of heeft geen evenwichtige voeding, blijkt uit een onderzoek dat is opgesteld in opdracht van het Rode Kruis.

Ongeveer 4% van de mensen zei dat ze niet genoeg te eten hadden, terwijl 4% geen gevarieerd of gezond dieet volgde en 6% met beide worstelde.

De cijfers zijn vrijwel onveranderd sinds het laatste onderzoek drie jaar geleden, aldus onderzoeksbureau Ipsos/I&O. Voedselarmoede komt vaker voor in migrantengemeenschappen, gezinnen met kinderen, in de grote steden en in de leeftijdsgroep van 18 tot 50 jaar.

Iets meer dan de helft van degenen die niet genoeg te eten hadden en driekwart van degenen die een onevenwichtig dieet aten, zeiden dat gebrek aan geld het grootste probleem was, terwijl een kleiner deel – respectievelijk 25% en 37% – gebrek aan tijd de schuld gaf.

Het Rode Kruis zei ook dat 26% van de mensen die problemen hadden met het kopen van voedsel zich schaamden om hulp te vragen, terwijl 45% zei dat ze niet in aanmerking kwamen voor steun van voedselbanken of andere bronnen. De liefdadigheidsinstelling schatte dat 450.000 mensen in ‘verborgen voedselarmoede’ leefden, wat betekent dat ze niet de hulp kregen die ze nodig hadden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *