Press ESC to close

Eet het niet: meer kinderen ziek door te veel tandpasta


Steeds meer kinderen slikken grote hoeveelheden tandpasta, wat tot maagproblemen leidt, zegt toxicologiecentrum NVIC.

Het centrum ontving vorig jaar 301 meldingen van mensen die te veel tandpasta hadden ingenomen, 16 meer dan in 2021. In ongeveer 285 gevallen waren kinderen betrokken.

Het fluoride in tandpasta kan darmproblemen veroorzaken en, als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen, de hartfunctie beïnvloeden.

“Vaak pakken kinderen de slang vast als hun ouders zich omdraaien. Het zijn ongelukken, geen incidenten die plaatsvinden tijdens het tandenpoetsritueel”, zegt toxicoloog Antoinette Riel tegen RTL Nieuws.

Fluoridevergiftiging beïnvloedt de darmen, maar meestal is het probleem niet ernstig, zei Riel. Maar als een kind in één keer een kwart tube heeft opgegeten, moet de dokter worden gebeld, zei ze, vooral als het kind tandpasta voor volwassenen heeft ingeslikt, die drie keer zoveel fluoride bevat als die voor kinderen.

Helemaal geen fluoridetandpasta gebruiken is geen optie, zegt tandarts Wouter Vriesman tegen RTL. “Dan worden je tanden echt een zeef. Ik heb hier ouders gehad die hun kinderen geen fluoridetandpasta gaven. De staat van hun tanden was slechter dan die van andere kinderen”, zei hij.

Tandpasta staat bovenaan de lijst met meldingen van overmatige blootstelling, gevolgd door parfum en nagellakremover. In totaal werden ongeveer 1.855 mensen getroffen door blootstelling aan cosmetica, waaronder 1.203 kinderen tot vier jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *