Press ESC to close

Eet je eieren niet op, krijgen Zuid-Hollandse hobbykippenhouders te horen


Het gehalte aan kankerverwekkende PFAS-chemicaliën in eieren van hobbykippen is zo hoog dat mensen moeten stoppen met het eten ervan, zegt het RIVM donderdag na onderzoek op 31 locaties in Zuid-Holland.

Het agentschap, dat eerder waarschuwde voor het risico van PFAS voor eieren, doet nu landelijk onderzoek naar eieren van kippen die in achtertuinen en stadsdierentuinen worden gehouden om de volledige omvang van het probleem vast te stellen.

Het RIVM heeft gekeken naar eieren van 31 plaatsen in de buurt van de Chemours-fabriek in Dordrecht, waar meerdere rechtszaken over lopen vanwege de rol ervan in de PFAS-vervuiling.

In de meeste onderzochte eieren was het PFAS-volume zo hoog dat het eten van slechts één ei gelijk zou staan ​​aan de maximale blootstelling die door gezondheidsexperts in een week wordt aanbevolen.

Het bureau wijst erop dat de PFAS die via eieren worden geconsumeerd, bovenop de andere bronnen van de verontreinigende stof komt, waaronder ander voedsel en water. “Als mensen na verloop van tijd meer PFAS consumeren dan aanbevolen, schaadt dat hun gezondheid”, aldus het RIVM.

In februari heeft de Europees pesticidenactienetwerk zei dat Nederland en België waarschijnlijker zijn dan alle 25 andere EU-lidstaten om groenten en fruit te produceren die PFAS-residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten.

De EU is van plan het gebruik van de schadelijke PFAS in veel industrieën te stoppen, maar niet de opname ervan in pesticiden, omdat deze onder afzonderlijke EU-regelgeving vallen.

Twee jaar geleden waarschuwde het Nederlandse Volksgezondheidsinstituut (RIVM) mensen die als hobby vissen om hun consumptie van vis, garnalen, oesters sterk te verminderen. En mosselen gevangen in de Westerschelde als gevolg van chemische vervuiling.

In de riviermonding gevangen vis en schaaldieren kunnen acht tot tien keer zoveel PFAS bevatten als in vergelijkbare producten die in de winkels worden verkocht, aldus het RIVM destijds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *