Press ESC to close

Het aantal gevallen van gonorroe blijft stijgen, vooral onder vrouwen


Het aantal jongeren met een gonorroe-infectie blijft stijgen, met een stijging van 31% ten opzichte van het afgelopen jaar, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

In 2023 werden ongeveer 13.853 gevallen van de seksueel overdraagbare aandoening geregistreerd, na een stijging van 33% in 2022.

De stijging is het meest dramatisch onder vrouwen, aldus het RIVM, met een stijging van 78% tegenover 78%. In 2023 bleken ongeveer 2.598 vrouwen gonorroe te hebben, vergeleken met 1.468 het jaar daarvoor.

Vrouwen moeten extra waakzaam zijn omdat de ziekte weinig symptomen kent en zonder behandeling tot vruchtbaarheidsproblemen kan leiden, waarschuwde het RIVM.

Onder heteromannen stegen de gevallen met 51% naar 1007, een opmerkelijke stijging, aldus het RIVM, omdat de ziekte vaker voorkomt onder homomannen.

Gonorroe is een bacteriële infectie die de urethra, het rectum, de testikels en de baarmoederhals kan aantasten.

Het RIVM zegt niet wat de stijging van het aantal gevallen veroorzaakt, maar zei eerder dat de daling van het condoomgebruik onder jongeren een bijdragende factor is. De beschikbaarheid van behandelingen heeft mogelijk tot risicovoller gedrag geleid, zegt Rosa Joosten van RIVM-arts.

Chlamydia is nog steeds de meest voorkomende SOA met 24.048 geregistreerde gevallen in 2023. Het aantal gevallen van syfilis steeg met 8% en de HIV-infecties bleven stabiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *