Press ESC to close

Het ministerie van Volksgezondheid heeft “redelijk werk” verricht bij het inkopen van Covid-vaccins


Het ministerie van Volksgezondheid handelde snel en in het algemeen belang bij zijn aanpak bij het kopen van coronavirusvaccins, de rekenkamer van de regering aldus een nieuw rapport op woensdag.

Het rapport richt zich op de manier waarop de eerste vaccins in 2020 en 2021 werden verkregen, nadat het virus eind februari 2020 in Nederland werd geïdentificeerd.

Nederland betaalde uiteindelijk 1,8 miljard euro voor 102 miljoen doses vaccin van verschillende leveranciers, waarbij Pfizer het grootste deel daarvan voor zijn rekening nam. Ongeveer 23 miljoen doses werden als overtollig beschouwd en aan andere landen gedoneerd.

Het rapport concludeert dat de toenmalige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ‘redelijk tot goed’ werk heeft geleverd en dat Nederland een belangrijke rol heeft gespeeld in de Europese alliantie om vaccins te ontwikkelen en te leveren.

Maar er is kritiek het gebrek aan expertise bij het ministerie van Volksgezondheid over de manier waarop vaccins worden ontwikkeld, geproduceerd en geleverd. Die expertise “was en blijft” onvoldoende, zegt de rekenkamer.

Het rapport suggereert ook dat het ministerie aan het begin van de coronaviruspandemie niet genoeg heeft gedaan om potentiële belangenconflicten tussen medische leveranciers en de staat te voorkomen.

Het bureau besteedde vooral aandacht aan de zaak van voormalig DSM-topman Feike Sijbesma, die de leiding kreeg over de aanschaf van vaccins, ook al had zijn broer een leidinggevende rol bij vaccinmaker AstraZeneca.

“Het ministerie heeft ten tijde van zijn benoeming niet met hem gesproken over mogelijke belangenconflicten”, aldus de accountants. Het rapport maakt verder duidelijk dat er geen bewijs is dat Sijbesma de voorkeur gaf aan AstraZeneca en wijst erop dat hij Duitsland bekritiseerde omdat het te afhankelijk was van het bedrijf.

De rekenkamer hekelde eerder het financiële aspect van de rol van het ministerie van Volksgezondheid in de coronaviruspandemie en zei dat 2,1 miljard euro van de 5,1 miljard euro die werd besteed aan de aanpak van de crisis niet volgens de regels uitgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *