Press ESC to close

Het Nederlandse parlement steunt de geplande schoonmaak van Tata Steel terug


Kamerleden hebben plannen gesteund om subsidies te geven aan Tata Steel om te helpen betalen voor energie-efficiëntie en maatregelen tegen vervuiling, maar zijn verdeeld over de vraag welke voorwaarden moeten gelden.

Het parlement debatteerde dinsdagavond over de toekomst van de staalfabriek in IJmuiden, tegen de achtergrond van rechtszaken en zorgen over de gezondheid. Tijdens het debat werd duidelijk dat er brede steun is om het bedrijf in Nederland te houden, maar dat er veel moet worden gedaan om de gezondheid van de mensen die in de buurt van de fabriek wonen te beschermen.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken zei tijdens het debat dat zij hoopte te bereiken overeenkomst met Tata Steel dit jaar over welke voorwaarden er in ruil voor staat moeten gelden steun, en vroeg parlementsleden om een ​​“mandaat te geven, niet om te dicteren” over wat deze zouden moeten zijn.

De alliantie GroenLinks-PvdA zegt bijvoorbeeld dat subsidies pas mogen worden verstrekt nadat gezondheidsexperts de plannen hebben beoordeeld, terwijl de NSC zegt dat Tata Steel ook via de banken en andere bronnen financiering moet werven. D66 wil dat de kolenopslagplaats van de centrale binnen twee jaar overdekt is.

Het Parlement zal elk akkoord dat wordt bereikt, moeten goedkeuren.

Eerder op dinsdag bleek dat a derde rechtszaak Momenteel wordt gewerkt aan de voorbereiding van de gezondheidseffecten van de staalfabriek.

In maart meldde het Financieele Dagblad dat de regering overweegt om tot 20% te injecteren € 3 miljard in het verminderen van de milieu-impact van de Tata-fabriek, na berekeningen door een adviescommissie.

De tweekoppige commissie bekeek vijf scenario’s om de problemen veroorzaakt door de staalfabriek aan te pakken, variërend van het sluiten van de fabriek tot het openen van een volledig nieuwe fabriek. Mocht Tata bijvoorbeeld sluiten, dan kost het ongeveer 12 miljard euro om de vervuilde grond schoon te maken en 1 miljard euro aan sociale kosten zoals werkloosheidsuitkeringen. Het gedwongen sluiten van de fabriek zou 16 miljard euro kosten.

van Tata Steel eigen plan om groen te gaan – waar de ministers de voorkeur aan geven – zal tegen 2030 tussen de 500 miljoen en 2 miljard euro nodig hebben, maar dat zal nog meer kosten als de deadline voor verandering wordt vervroegd vanaf 2030.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *