Press ESC to close

Huisartsen staan ​​onder druk om ADHD-medicijnen voor te schrijven


Huisartsen zeggen dat ze onder toenemende druk komen te staan ​​van ouders om hun kinderen te sturen voor ADHD-tests, ook al vinden de artsen dat niet nodig, zo blijkt uit onderzoek van het Groningse academisch ziekenhuis en jeugdzorgorganisatie Accare.

Uit een onderzoek onder 900 artsen, dat deel uitmaakte van het onderzoek, bleek dat negen van de tien huisartsen zich door ouders en scholen onder druk gezet voelden om de medicatie voor te schrijven aan kinderen die de aandoening niet hebben.

Ongeveer 34% van de huisartsen zei dat ze aan de ouders hadden toegegeven en de medicijnen hadden voorgeschreven terwijl ze vonden dat het niet nodig was, en 17% zei dat ze waren gezwicht voor verzoeken van scholen.

Ongeveer 73% van de huisartsen geeft aan dat Ritalin te vroeg wordt voorgeschreven.

De Groningse promovenda Anne-Flore Matthijssen, die ruim twee jaar een groep kinderen volgde die ADHD-medicijnen gebruikten, ontdekte ook dat 60% van de kinderen die van de medicatie af waren, geen verschil in gedrag vertoonde.

Methylfenidaat, het actieve ingrediënt in Ritalin en soortgelijke medicijnen, is effectief bij de behandeling van ADHD, aldus Matthijssen, maar er is geen onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten ervan.

De huidige richtlijnen raden kinderen aan om elk jaar een week te stoppen met het gebruik van het medicijn om de effectiviteit te meten, maar volgens Matthijssen kunnen kinderen na een langere gebruiksperiode helemaal stoppen met het gebruik van het medicijn.

“Steeds meer kinderen worden voor langere tijd met methyfenidaat behandeld en nu weten we dat het bij sommige kinderen na verloop van tijd niet meer werkt. Wellicht zouden op termijn meer kinderen kunnen stoppen met de medicatie. Die optie moet worden overwogen”, zei ze tegen de NOS.

Bij ongeveer 5% van de kinderen in Nederland is ADHD vastgesteld, wat wordt gekenmerkt door een gebrek aan concentratie en impulsief hyperactief gedrag. Huisartsen kunnen de aandoening diagnosticeren en medicijnen voorschrijven, maar de meesten zeggen dat dit te vroeg gebeurt. Methylfenidaat kan bij jonge kinderen slapeloosheid, gebrek aan eetlust en groeivertraging veroorzaken.

“Jonge kinderen zijn als puppy’s, ze zijn altijd actief. Maar de maatschappij verwacht van hen dat ze vanaf jonge leeftijd stilzitten, luisteren en weinig doen”, zegt huisarts Mai Neijens tegen de omroep.

De nadruk ligt op de cognitieve ontwikkeling, ten koste van de fysieke behoeften van het kind. “Sommige actieve kinderen kunnen niet doen wat we van ze vragen. Ze hebben geen ADHD, het zijn gewoon gezonde kinderen”, zei ze.

Het aantal recepten voor ADHD-medicijnen, zoals Ritalin, Concerta en Medikinet, is tussen 2003 en 2014 verviervoudigd. In 2023 werd aan kinderen tussen de 4 en 17 jaar 85.000 keer een vorm van methylfenidaat voorgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *