Press ESC to close

Iedereen kan de verspreiding van de tijgermug helpen voorkomen: waakhond


De Nederlandse Voedsel- en Veiligheidsorganisatie NVWA roept lokale autoriteiten en inwoners op om voorafgaand aan het muggenseizoen van dit jaar de verspreiding van de Aziatische tijgermug te helpen bestrijden.

De NVWA gaat nu opnieuw op zoek naar plekken waar de mug vorig jaar werd geïdentificeerd, omdat er mogelijk eitjes zijn achtergebleven en “ze zo ongeveer alles kunnen overleven”.

“Ze kunnen uitdrogen, ze hebben geen last van vorst of insecticiden”, zegt woordvoerder Arjan Stroo tegen omroep nrs. Vorig jaar werd de mug op 37 plekken opgemerkt, waarvan 22 in stedelijke gebieden.

Tijgermuggen kunnen tropische ziekten zoals dengue overbrengen, die dodelijk kunnen zijn als ze niet worden behandeld. In Nederland zijn nog geen gevallen van dengue geregistreerd.

De gespecialiseerde teams van de NVWA richten zich vooral op het verwijderen van kleine, met water gevulde containers waarin larven en chrysalises kunnen zitten, en gebruiken waar nodig insecticiden.

Ook heeft de organisatie contact opgenomen met 36.266 huishoudens om hen te waarschuwen voor tijgermuggen in hun omgeving en te laten weten hoe zij de verspreiding van de mug kunnen helpen voorkomen door mogelijke broedplaatsen te verwijderen.

De tijgermug, die kleiner is dan de gewone mug, is gemakkelijk te herkennen aan de opvallende witte streep op de rug en de witgestreepte achterpoten.

Hij verscheen voor het eerst in Nederland in 2005 en reisde hierheen, vermoedelijk in gebruikte autobanden en bamboeplanten. Hun aantal is de afgelopen jaren toegenomen omdat toeristen hen met hun auto terugbrengen van hun vakantie naar Italië of Frankrijk, waar de tijgermug ook een thuis heeft gevonden, zei Stroo.

De NVWA zegt de grens te bereiken van wat zij kan doen en roept de hulp in van gemeenten bij de bestrijding van de tijgermug, vooral in stedelijke gebieden.

De tijgermug is een blijvertje, zei Stroo, hoewel de lokale uitroeiing van larven en poppen succesvol is gebleken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *