Press ESC to close

Jonge kinderen die aan hun scherm gekluisterd zijn, lopen risico op oogproblemen


Bijziendheid onder jonge kinderen komt steeds vaker voor omdat ze te veel tijd naar beeldschermen staren, waarschuwen oogziekenhuizen.

Er zijn geen exacte landelijke cijfers, maar de oogafdelingen van ziekenhuizen in het hele land melden een duidelijke opwaartse trend in het aantal jonge kinderen met problemen.

“Het duurt al jaren en het wordt alleen maar erger”, zegt kinderoogarts Jilke Beinsberger van de Universiteit Maastricht tegen Nu.nl. “We denken dat over een paar jaar meer dan 50% van de tieners een bril nodig zal hebben.”

Orthoptist Lieke Gouma van het Rotterdamse oogziekenhuis vertelt dat de wachtlijsten groeien voor kinderen die een bril nodig hebben omdat ze moeite hebben met lezen wat er op het bord staat.

Jonge kinderen of tieners ontwikkelen bijziendheid of bijziendheid als ze te dicht bij schermen of boeken zijn, waardoor objecten in de verte wazig worden.

Volgens Gouma wordt bijziendheid niet veroorzaakt door het licht dat de schermen uitstralen, maar door de afstand tot de ogen. “Het is veel rustiger voor de ogen als apparaten niet dichtbij elkaar worden gehouden, maar omdat een telefoon klein is, hebben kleine kinderen de neiging precies dat te doen. En ze willen de details van games en video’s goed bekijken.”

Experts adviseren ouders om de schermtijd te beperken en moedigen kinderen aan om schermkijken af ​​te wisselen met andere activiteiten.

Ze moeten hun kinderen ook de 20-20-2-regel leren, wat betekent dat ze twintig minuten naar het scherm kijken en vervolgens even lang hun ogen trainen op verre objecten. Ook adviseren ze twee uur buitenspelen per dag, omdat daglicht de ontwikkeling van gezonde ogen bevordert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *