Press ESC to close

Kinderdagverblijven zijn alert op mazelen nu er in NL twee clusters ontstaan


Overheidsadviseurs bevelen kinderdagverblijven aan om de broers en zussen van kinderen met mazelen te weigeren, in een poging de dreiging van een epidemie af te wenden.

Op 17 april waren er in Nederland 64 gevallen van mazelen gemeld, geconcentreerd in twee clusters. Ambtenaren zijn bezorgd dat er zonder actie een ernstige verspreiding zou kunnen plaatsvinden. Het vaccinatiepercentage voor mazelen is gedaald tot onder de dekking van 90% die als cruciaal wordt beschouwd om de bevolking te beschermen.

De situatie is op dit moment niet acuut en de uitbraak is regionaal, aldus het RIVM. Ambtenaren nemen het risico echter serieus omdat de laatste grote uitbraak 10 jaar geleden was en er elke 10 tot 15 jaar een epidemie in de Bible Belt voorkomt.

Het Outbreak Management Team van de regering kwam eind vorige maand bijeen om nieuwe aanbevelingen te doen voor de aanpak van mazelen en het verminderen van het risico op verdere infecties.

Het bureau zegt dat kinderdagverblijven extra waakzaam moeten zijn en heeft ook aanbevolen dat regionale gezondheidsraden extra vaccins kopen om aan een eventuele toename van de vraag te kunnen voldoen. Kinderen krijgen momenteel twee doses vaccin, bij veertien maanden en bij negen jaar, hoewel de tweede dosis volgend jaar zal worden vervroegd.

Mazelen vormen momenteel een bijzonder probleem in Oostenrijk, Frankrijk en Roemenië. Eén van de clusters, met als middelpunt Eindhoven, zou afkomstig zijn uit het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *