Press ESC to close

Kinkhoestgevallen nog steeds historisch hoog: RIVM


Het aantal mensen dat kinkhoest heeft opgelopen blijft hoog, maar neemt wel af, zo meldt gezondheidsinstituut RIVM in de laatste update.

De afgelopen twee weken hebben ruim 1.400 mensen de ziekte opgelopen, waaronder zo’n 50 baby’s. De cijfers behoren tot de hoogste die ooit zijn geregistreerd sinds de registratie in 1975 begon.

Tot 12 mei dit jaar hadden in totaal 8.625 mensen de ziekte, van wie 426 baby’s. Van de baby’s tot vijf maanden moest iets meer dan de helft in het ziekenhuis worden opgenomen. Een kwart van de baby’s tussen de 6 en 11 maanden belandde in het ziekenhuis, aldus het RIVM.

Van de baby’s tot twee maanden oud was 90% niet in vitro gevaccineerd, via de moeder. Een deel van de gevaccineerde moeders was prematuur of de vaccinatie was met te weinig tijd tot de geboorte gegeven.

Vaccinatie tijdens de zwangerschap biedt een beschermingspercentage van 90% tot 95% voor baby’s tot twee maanden. Als de moeder niet is gevaccineerd, zijn baby’s onbeschermd tot de eerste maanden voordat de vaccinatie kan worden gegeven.

De vaccinatiegraad in Nederland daalt over het algemeen en heeft de “kritieke” fase bereikt, waarschuwde het RIVM. Momenteel ligt dit percentage onder de 90%, terwijl het aanbevolen tarief hoger is dan 95%.

In de eerste helft van mei werden geen sterfgevallen als gevolg van kinkhoest geregistreerd, maar eerder dit jaar stierven vier baby’s kort achter elkaar en stierven ook twee ouderen.

Kinkhoest is uiterst besmettelijk en bijzonder gevaarlijk voor baby’s. Gebrek aan zuurstof tijdens hoestbuien kan schade aan de hersenen en zelfs de dood veroorzaken. Sinds 1996 komen er elke twee tot vier jaar pieken in kinkhoestgevallen voor, ook onder volwassenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *