Press ESC to close

Limburgers confronteren een andere lelieteler over pesticiden


Tientallen inwoners van het Limburgse dorp Sevenum zijn naar de rechter gestapt om de rechter te vragen te voorkomen dat een leliekweker een bloembollenveld plant aan de rand van hun achtertuin, omdat ze vrezen voor hun gezondheid en die van hun kinderen.

Pesticiden die bij de lelieteelt worden gebruikt, zijn in verband gebracht met neurologische ziekten zoals Parkinson, Alzheimer, ALS en kanker. Hoewel telers zich aan de huidige regels houden, hebben lelies vier keer zoveel bestrijdingsmiddelen nodig als andere gewassen.

De lelieteelt is de afgelopen tien jaar met 28% toegenomen en de zaak is de laatste in een reeks geschillen die voor een rechter zijn beland, waarbij de lokale bevolking heeft geprobeerd de lelieteelt te stoppen of te voorkomen.

Vorig jaar vernietigde een rechter een vonnis om een ​​teler te beletten pesticiden te gebruiken en beval hem het aantal pesticiden te beperken van 33 naar slechts vier.

Volgens eiseres Laura Redeker, wier tuin op zo’n 15 meter afstand van het veld ligt, zal de leliekweker de bollen twee keer per week besproeien met 32 ​​verschillende soorten bestrijdingsmiddelen.

“De pesticiden zijn afzonderlijk getest, maar niet in een cocktail, zoals ze worden gebruikt in de lelieteelt”, vertelde ze aan de NOS. We weten niet hoe ze met elkaar omgaan en we weten niet hoe dat gevolgen zal hebben voor kinderen die zoveel kleiner zijn dan volwassenen.”

Redeker zei ook dat de verspreiding van pesticiden via de lucht is getest, maar dat er niets bekend is over hun effecten op de huid. Residuen op het gras en de trampolines kunnen tijdens het spelen op de huid van de kinderen terechtkomen, zei ze.

“Het advies is om binnen te blijven als er wordt gespoten. Hoe lang? Moet ik de was binnenbrengen? Hoe lang moet je binnen blijven? Wat gebruik ik om oppervlakken schoon te maken? Niemand beantwoordt deze vragen”, zei Redeker.

Lelieteler Peter van Meijel zei dat hij van plan is minder dan 32 bestrijdingsmiddelen te gebruiken, maar gaf niet aan hoeveel hij zal gebruiken. “Ik wil de gezondheid van mensen niet schaden, maar als de pesticiden zijn getest en veilig zijn bevonden, zou het goed moeten zijn”, zegt Van Meijel tegen de NOS.

Het CTGB, een overheidsinstantie die toezicht houdt op de veiligheidsstatus van pesticiden, gaf toe dat ze het cumulatieve effect van het gelijktijdig gebruik van zoveel pesticiden niet hadden onderzocht. “Daar is meer onderzoek voor nodig”, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Neuroloog Bas Bloem, die het verband tussen Parkinson en pesticiden heeft bestudeerd, zei dat de bekentenis van het CTBG dat er meer onderzoek nodig is om aan te tonen of cocktails van pesticiden zoals gebruikt in de lelieteelt schadelijk kunnen zijn, een “doorbraak” is.

De rechter doet over drie weken uitspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *