Press ESC to close

Luchtvervuiling heeft honderden levens gekost tijdens de pandemie van het coronavirus


Mensen die in gebieden met een slechte luchtkwaliteit wonen, zoals drukke wegen en fabrieksboerderijen, lopen een grotere kans besmet te raken met het coronavirus en hun symptomen zijn vaak ernstiger, wat volgens nieuw Nederlands onderzoek leidt tot meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

De resultaten benadrukken volgens de onderzoekers het belang van schonere lucht in Nederland en bieden inzichten voor het omgaan met toekomstige pandemieën.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door het RIVM, de universiteiten van Utrecht en Wageningen en regionale gezondheidsraden, blijkt dat luchtvervuiling geen directe rol speelt in het proces van verspreiding van het coronavirus.

Maar het bevestigt wel ander onderzoek dat luchtvervuiling luchtwegaandoeningen verergert.

De onderzoekers keken naar het eerste jaar van de epidemie, voordat mensen waren gevaccineerd, en ontdekten dat mensen die in gebieden met een relatief slechte luchtkwaliteit wonen een grotere kans hadden om besmet te raken, in het ziekenhuis te belanden of te overlijden.

De luchtkwaliteit kan variëren als gevolg van veel verkeer, industrie en intensieve veehouderij, aldus de onderzoekers. In termen van coronavirus vertoonde “vee het meest schadelijke gezondheidseffect.”

“In de periode tot 1 februari 2021 stierven ongeveer 22.500 mensen aan COVID-19”, aldus het rapport. “In de regio’s waar de luchtkwaliteit slechter was dan het Nederlandse gemiddelde hadden in totaal 400 tot 800 sterfgevallen voorkomen kunnen worden als de lucht gemiddeld zo schoon was geweest. Hoe schoner de lucht, hoe groter de preventieve werking.”

Schonere lucht zou ook 1.100 ziekenhuisopnames hebben voorkomen, aldus de onderzoekers.

“De uitkomsten van dit onderzoek benadrukken het belang van het verbeteren van de luchtkwaliteit in Europa”, concludeert het rapport. “Een stap in de richting van de luchtkwaliteitsrichtlijnen van de WHO zou de gezondheid in het algemeen verbeteren en de impact van ernstige acute luchtweginfecties verminderen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *