Press ESC to close

MDMA is relatief veilig, maar moet illegaal blijven, zegt de commissie


Een Nederlandse overheidscommissie die is ingesteld om MDMA, het actieve ingrediënt in de partydrug ecstasy, te onderzoeken, heeft geconcludeerd dat de drug “relatief veilig” is, waarbij gebruikers op de lange termijn weinig gezondheidsschade ondervinden en weinig verslaving voorkomt.

“Heel af en toe sterft er een gebruiker, wat erg zorgwekkend is”, commissievoorzitter Brigit Toebes vertelde het AD in een interview. “Wij adviseren beter onderzoek naar de doodsoorzaak, omdat we willen weten of mensen overlijden aan MDMA in combinatie met andere middelen of puur aan MDMA.”

Bovendien, zei ze, moeten gebruikers weten wat ze innemen. “De gebruikelijke dosering is iets hoger dan wat een gemiddelde gebruiker idealiter zou moeten nemen, ongeveer 136 milligram, terwijl tussen de 80 en 100 milligram beter is.”

Ondanks de relatieve veiligheid van de drug heeft de commissie aanbevolen dat MDMA naast heroïne en cocaïne op de officiële lijst van harddrugs van de overheid blijft staan, vanwege de banden met de drugs. georganiseerd misdaad.

“Zo’n 90% tot 99% van de in Nederland geproduceerde MDMA is dat wel naar andere landen geëxporteerd”, aldus Toebes. En als je het naar de softdrugslijst verplaatst “wordt het voor criminelen aantrekkelijker om hier MDMA te produceren. Criminaliteit is echt een groot probleem.”

De commissie steunt echter meer onderzoek naar het gebruik van MDMA om patiënten te helpen die aan posttraumatische stress lijden.

“Gedetailleerd onderzoek is uitgevoerd in de VS en de resultaten zijn veelbelovend”, aldus Toebes. “Meer dan de helft van de patiënten was aan het eind van de behandeling genezen van hun PTSS.” Het medicijn is nog niet goedgekeurd voor medisch gebruik in de VS.

Dutch News berichtte eerder dit jaar over de impact die de xtc-productie-industrie heeft op het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *