Press ESC to close

Meer belangstelling voor vaccinaties na uitbraak van mazelen: NOS


Gezondheidsraden in het hele land beantwoorden meer vragen van ouders over de gecombineerde vaccinatie tegen de bof, mazelen en rubella (BMR), na de uitbraak van mazelen vorige week in Eindhoven, constateert de NOS.

De NOS heeft contact opgenomen met negen van de 25 regionale gezondheidsraden, waarvan sommige melding maakten van “een lichte stijging”, terwijl de vragen bij gezondheidsraad Brabant-Zuidoost, waartoe ook Eindhoven behoort, de afgelopen week waren verdubbeld. De regionale gezondheidsraad van Utrecht zei dat het nog eens 100 tot 200 telefoontjes had ontvangen over het BMR-vaccin.

Een woordvoerder van de gezondheidsraad zei dat de meeste telefoontjes afkomstig waren van ouders die meer informatie wilden en die dit niet noodzakelijkerwijs wilden opvolgen met een afspraak om het vaccin aan hun kind te laten toedienen.

“Omdat dit de krantenkoppen haalde, willen ze meer informatie. Wij verwijzen ze naar de site van gezondheidsinstituut het RIVM”, zegt hij.

De meest gestelde vraag ging over de vaccinatieleeftijd van baby’s, constateert de NOS. Veel ouders vroegen zich af of hun kind vóór de wettelijke vaccinatieleeftijd van 14 maanden tegen mazelen gevaccineerd kon worden. Alleen baby’s die risico lopen, kunnen eerder worden gevaccineerd, bijvoorbeeld als ze naar een land reizen waar mazelen veel voorkomt, of als er iemand in hun omgeving is die de ziekte heeft.

Ook gezondheidsraden krijgen vragen van volwassenen die niet zeker weten of en wanneer ze zijn gevaccineerd, en van ouders die hun kind niet hebben laten vaccineren en willen weten of dat nog kan.

Amsterdam is de enige regio waar ouders wilden weten of het mogelijk is om slechts één van de drie vaccinaties uit de gecombineerde BMR-vaccinatie te krijgen, met name tegen mazelen. Dat is niet het geval, aldus de Gezondheidsraad.

Veel bellers vroegen ook naar de vaccinatie tegen kinkhoest, waaraan dit jaar in korte tijd vier baby’s het leven lieten. De regionale gezondheidsraad van Flevoland zei dat meer zwangere vrouwen om het vaccin hadden gevraagd. “Wij vragen niet naar de reden, wij geven alleen informatie. Het is belangrijk dat ze de prik krijgen. Kinkhoest is een gevaarlijke ziekte”, zei een woordvoerder tegen de omroeporganisatie.

Het gebruik van vaccinaties is tot een gevaarlijk laag niveau gedaald, aldus het RIVM, waardoor kinderen worden blootgesteld aan vermijdbare en potentieel gevaarlijke kinderziekten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *