Press ESC to close

Meer gevallen van mazelen nu parlementsleden debatteren over de vaccinatiegraad


Het aantal gevallen van mazelen in Nederland is dit jaar gestegen nu 51 bereiktwaarbij Zuid-Brabant het zwaarst wordt getroffen, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM.

In totaal zijn er 43 gevallen gemeld in de regio, de rest elders in Brabant en Limburg.

In 2023 als geheel waren er slechts zeven gevallen van mazelen, en in 2022 zes. De laatste grote epidemie was in 2013, toen bij bijna 2.700 mensen de ziekte werd vastgesteld en één tienermeisje stierf.

Het nieuws over de stijging kwam toen Kamerleden debatteerden over de dalende vaccinatiegraad in Nederland, die nu onder de 90% is gezakt. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt een bevolking als goed beschermd als 95% van de bevolking is ingeënt.

Tijdens het debat van donderdag verwelkomden de parlementsleden het voorstel plannen van het ministerie van Volksgezondheid het bewustzijn vergroten van de noodzaak van vaccinaties tegen kinderziekten, met de nadruk op een lokale aanpak.

Maar er is niet genoeg steun voor de oproepen van de liberaal-democratische partij D66 en de VVD om kinderdagverblijven toe te staan ​​kinderen toe te laten die niet zijn gevaccineerd. De twee partijen werken momenteel aan wetgeving die dit mogelijk maakt.

De lage vaccinatiegraad heeft ook geleid tot een stijging van het aantal gevallen van kinkhoest, waaraan dit jaar al vier jonge kinderen zijn overleden. Dit jaar tot nu toe meer dan 3.600 gevallen van kinkhoest Er zijn meldingen gedaan bij de autoriteiten, aldus het RIVM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *