Press ESC to close

Minder schoolverlaters melden zich aan voor een studie verpleegkunde aan de universiteit


Het aantal schoolverlaters dat verpleegkundigen en verzorgenden in opleiding wordt, is de afgelopen twee jaar gedaaldDat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In totaal daalde het aantal stagiaires op het mbo-traject met 20%, terwijl de daling onder studenten verpleegkunde 26% bedroeg, aldus het CBS. En zo’n 30% minder schoolverlaters hebben zich aangemeld voor een opleiding tot zorgmedewerker.

In 2023 zijn zo’n 9.000 mensen gestart met een mbo-verpleegkundeopleiding En bijna 7.000 begonnen aan een hbo-opleiding verpleegkunde. Maar twee jaar eerder waren dat er nog 11.000 en 9.000. Minder mensen Ook zich aangemeld om te leren zorgassistent te worden; vorig jaar bijna 7.000, vergeleken met 10.000 twee jaar eerder.

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat het tekort aan zorgpersoneel waarschijnlijk zal toenemen verergeren, ondanks de behoeften van de vergrijzende bevolking.

Het CBS doet geen uitspraken over de oorzaak van de neergang, maar zegt dat de piek in 2021 mogelijk te wijten is aan het coronavirus. school De normen voor het eindexamen werden versoepeld en er werd extra aandacht besteed aan de noodzaak van goede verpleging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *