Press ESC to close

Minister steunt processen om te betalen voor meer wederopbouw van vrouwenbesnijdenis


Minister van Volksgezondheid Pia Dijkstra wil gaan experimenteren met het compenseren van vrouwen die een vrouwelijke genitale verminking hebben ondergaan voor de kosten van operaties als zij seksuele of psychologische complicaties ondervinden.

Operaties om vrouwen met lichamelijke problemen te helpen na het ondergaan van VGV worden momenteel vergoed door de zorgverzekering, maar worden niet vergoed als de vrouw alleen maar seksuele of psychische klachten heeft.

Dijkstra zei in antwoord op kamervragen dat geld geen obstakel mag zijn voor vrouwen die een wederopbouwprocedure ondergaan, en wil een proces van een jaar invoeren.

Het Amsterdams Universitair Medisch Centrum doet momenteel onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van reconstructiechirurgie op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van vrouwen.

Uit cijfers van tien jaar geleden blijkt dat bij ongeveer 30.000 vrouwen in Nederland de geslachtsdelen zijn verminkt, meestal voordat ze in Nederland aankwamen. Somalië en Egypte behoren tot de landen waar vrouwenbesnijdenis op grote schaal wordt toegepast.

De huidige maximumstraf voor ouders die toestaan ​​dat hun dochters worden verminkt, bedraagt ​​twaalf jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *