Press ESC to close

Nationaal onderzoeksportaal voor Long Covid-patiënten wordt geopend


Gezondheidsinstituut RIVM heeft een landelijk portaal opgezet voor mensen met Long Covid die willen meedoen aan onderzoek naar hun aandoening.

Het portaal, dat vrijdag open ging, is gefinancierd uit de €32 miljoen die vorig jaar was uitgetrokken voor onderzoek naar de oorzaken en behandeling van Long Covid en is onderdeel van het Post-COVID Netwerk Nederland. Ook kinderen en volwassenen die na een vaccinatie problemen hebben gekregen, kunnen zich aanmelden.

Ongeveer 1,3 miljoen mensen die Covid hadden, ondervonden drie maanden later nog steeds de gevolgen, met name gebrek aan energie, kortademigheid, spierpijn en verlies van reuk en smaak.

Ongeveer de helft is genezen, maar ongeveer 450.000 mensen ondervinden nog steeds problemen, terwijl ongeveer 100.000 mensen niet in staat zijn te werken of sociaal te functioneren.

Velen in deze groep lijden aan post-exertionele malaise PEM, wat betekent dat fysieke activiteit hen niet alleen vermoeid maakt, maar ook hun toestand verergert en de hersenfunctie beïnvloedt.

Het onderzoek zal wetenschappers helpen begrijpen waarom Long Covid sommigen treft en anderen niet, en hoe de 200 symptomen die tot nu toe zijn geregistreerd, elke patiënt beïnvloeden.

Er zal ook een databank met biologische monsters van patiënten aan het portaal worden gekoppeld. Afhankelijk van de toestemming van de patiënt kunnen ook andere gegevens, van statistiekbureau CBS en huisartsen en ziekenhuizen, aan het portaal worden toegevoegd.

Projectleider Anske van der Bom zegt dat de portal slechts de eerste stap is in een lang proces. “Je wordt niet beter door je te registreren op het portaal. Je draagt ​​bij aan onderzoek dat op de lange termijn kan helpen bij het vinden van behandelingen voor Long Covid”, zei ze tegen de NOS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *