Press ESC to close

Nederland kan te maken krijgen met een ‘diabetescrisis’, omdat er meer pre-diabetes zijn


Het aantal mensen met een hoog risico op het krijgen van diabetes type 2 stijgt enorm en zou kunnen leiden tot een “diabetescrisis” als er niets wordt gedaan, zegt diabeteshulporganisatie Diabetes Fonds aan het begin van een nieuwe bewustmakingscampagne.

Uit langdurig onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat ruim 1,4 miljoen mensen tussen de 40 en 75 jaar pre-diabetisch zijn, 300.000 meer dan in 2018.

Ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben al diabetes en de hoge aantallen die in het onderzoek worden genoemd, zouden de komende jaren een jaarlijkse toename van 200.000 gevallen kunnen betekenen, zegt Diabetesfonds-directeur Diena Halberstma tegen de NOS.

Type 2-diabetes, dat wordt gekenmerkt door het onvermogen van het lichaam om insuline te produceren, kan schade aan het hart, de nieren en de ogen veroorzaken als het niet wordt behandeld. Obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging, ongezond eten, roken en ouderdom behoren tot de belangrijkste oorzaken.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met obesitas zes keer zoveel kans hebben om diabetes te ontwikkelen. Eén op de acht kinderen is ook zwaarlijvig en loopt risico op de ziekte.

De meest voorkomende symptomen van diabetes type 2 zijn dorst, vermoeidheid en oogproblemen, zoals een branderig gevoel of wazig zien.

De nieuwe campagne omvat onder meer een diabetesrisicotest. Vroegtijdige diagnose van de ziekte kan de schade beperken en voorkomen dat de ziekte zich ontwikkelt, aldus Halbertsma. “We willen deze mensen eerder vinden, zodat we ze kunnen ondersteunen met gepersonaliseerde leefstijladviezen”, zegt hij.

Ook roept het Diabetesfonds de overheid op om gezondere keuzes in de supermarkt te bevorderen door de belasting op groenten en fruit te verlagen en de voedingsmiddelenindustrie te stimuleren de hoeveelheid vet, suiker en zout in producten te verlagen.

Ook de Universiteit Maastricht onderzoekt hoe sociaal-economische factoren de ontwikkeling van diabetes beïnvloeden. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat mensen met een laag inkomen twee keer zoveel kans hebben om de ziekten te ontwikkelen, en dat meer autonomie op het werk, bijvoorbeeld wanneer ze pauzes moeten nemen, de gezondheid ten goede zal komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *