Press ESC to close

Nederlander droeg ruim 600 dagen het muterende coronavirus bij zich


Aanhoudende Covid-infecties bij immuungecompromitteerde patiënten kunnen leiden tot nieuwe varianten die mogelijk moeilijker te bestrijden zijn, waarschuwde een team van Amsterdam UMC-onderzoekers.

Artsen ontdekten dat de Omikron-variant van het virus 50 keer was gemuteerd in het lichaam van een patiënt die 72 jaar oud was en aan onderliggende ziekten leed. Hij raakte in 2022 besmet, werd in het ziekenhuis opgenomen en bleef positief testen op het virus totdat hij 613 dagen later stierf.

Artsen zeiden dat de man, voor zover zij konden nagaan, anderen niet met het gemuteerde virus heeft besmet.

De casus, die eind deze maand op een medische conferentie in Barcelona wordt gepresenteerd, is belangrijk omdat deze licht werpt op het gedrag van het virus bij langdurige infecties.

Er bestaat, zeggen experts, een risico dat de gemuteerde virussen te sterk zijn voor het immuunsysteem van gezonde mensen. “Dat zou een potentiële bedreiging vormen voor de volksgezondheid”, aldus een van de onderzoekers. Hoewel zeldzaam, verdienen gevallen zoals deze meer onderzoek, zei hij.

Volksgezondheidsinstituut RIVM classificeert de huidige verspreiding van Covid als ‘laag’, met gemiddeld 49 ziekenhuisopnames per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *