Press ESC to close

Nederlands ziekenhuis distantieert zich van Covid-overlijdensrapport


Een Nederlands kinderkankerziekenhuis heeft formeel afstand genomen van een publicatie over oversterfte sinds de coronapandemie waarbij meerdere personeelsleden betrokken waren, nadat de kwaliteit ervan in twijfel werd getrokken.

De Prinses Máxima Centrum spreekt ernstige twijfels uit zijn ontstaan ​​over de publicatie in de Brits medisch tijdschrift en dat het “diep betreurt” dat het de indruk kan wekken dat het belang van vaccinaties in twijfel wordt getrokken.

De publicatie werd opgepikt door de Britse pers, waarvan sommigen de inhoud van de krant verkeerd voorstelden, tot enthousiasme van anti-vax-activisten. De Telegraafkopte bijvoorbeeld het artikel ‘Covid-vaccins hebben mogelijk bijgedragen aan de toename van het aantal sterfgevallen’.

De BMJ ook een verklaring gepubliceerd zeggen dat het onderzoek verkeerd was gerapporteerd. “Verschillende nieuwsmedia hebben beweerd dat dit onderzoek een direct causaal verband impliceert COVID-19-vaccinatie en sterfte”, aldus de verklaring. “Deze studie legt een dergelijk verband niet vast. De onderzoekers keken alleen naar trends in de oversterfte in de loop van de tijd, niet naar de oorzaken ervan.”

Nu heeft het ziekenhuis zelf zich in de rij gemengd en gezegd dat het onderzoeksproject oorspronkelijk bedoeld was om te kijken naar het effect van COVID-maatregelen op onder meer het sterftecijfer van kinderen met kanker in lage-inkomenslanden.

“Tijdens het onderzoek verschoof de focus… in een richting die volgens ons te ver verwijderd was van onze expertise: kinderoncologie”, aldus het ziekenhuis.

“We hadden alerter moeten zijn op de totstandkoming en de resultaten van deze publicatie en zullen de totstandkoming ervan verder onderzoeken. Als blijkt dat er sprake is van onzorgvuldigheid bij de realisatie van deze publicatie zal dat wel het geval zijn Natuurlijk worden ingetrokken”, aldus het centrum.

“Wij willen benadrukken die wij van harte ondersteunen vaccinatie, en dat deze publicatie zeker niet moet worden gelezen als een argument tegen vaccinatie”, aldus het ziekenhuis.

“Het onderzoek toont op geen enkele wijze een verband aan tussen vaccinaties en overmatige sterfte; dat is expliciet niet de bevinding van de onderzoekers. Wij betreuren het dan ook dat deze indruk is gewekt.”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *