Press ESC to close

Nederlandse tieners voelen zich minder gezond en gelukkig, en meer gestrest


Nederlandse tieners roken en vapen meer en ondervinden nog steeds de gevolgen van de lockdown door het coronavirus, zo blijkt uit een vierjaarlijks gehouden jeugdgezondheidsonderzoek.

De monitor, uitgevoerd door gezondheidsraad GGD en gezondheidsinstituut RIVM, kijkt naar 188.000 tieners tussen de 12 en 16 jaar.

De onderzoekers ontdekten dat jonge tieners minder positief zijn over hun gezondheidstoestand en geluk. In 2015 zei 88% dat hun gezondheid zeer goed was, maar dit is gedaald naar 80% in 2023.

Vapen en/of roken is onder jongere tieners toegenomen, van slechts 5% in 2019 tot ongeveer 11% in 2023, wat volgens onderzoekers bijzonder zorgwekkend is. Het vapen is de afgelopen vier jaar verviervoudigd van 2% naar 9% en uit een recent onderzoek naar vapen die op scholen in beslag zijn genomen, is gebleken dat sommige producten boordevol schadelijke chemicaliën zaten.

Uit het onderzoek blijkt dat tieners vaker zeggen dat ze psychische problemen hebben dan in 2019. Stress rond huiswerk en school wordt als het voornaamste probleem gezien, gevolgd door “alle dingen die je moet doen”. De helft van de tieners zei dat ze zich vaak erg gestrest voelden.

Tweemaal zoveel meisjes als jongens gaven aan psychische problemen en zelfmoordgedachten te hebben. Ongeveer 4% van de tieners zei dat ze de afgelopen twaalf maanden hadden overwogen een einde aan hun leven te maken.

Vergeleken met een extra onderzoek dat tijdens de pandemie in 2021 werd uitgevoerd, was de geestelijke gezondheid van tieners gestabiliseerd, maar onderzoekers zeiden dat het zorgwekkend is dat deze niet is verbeterd sinds de beperkingen waren opgeheven.

Sociale media bleken ook een reden te zijn voor de afnemende geestelijke gezondheid, waarbij steeds meer tieners zeiden dat ze online werden gepest. Anderen zeiden dat ze niet genoeg slaap kregen of hun huiswerk verwaarloosden vanwege sociale media.

Ongeveer 1% van de tieners zei dat ze zich noch als meisje, noch als jongen identificeerden. Het percentage tieners dat zichzelf als gelukkig en gezond beschouwde in deze groep was aanzienlijk lager en scoorde hoger op vapen en roken en psychologische problemen.

Iedereen die kampt met zelfmoordgedachten kan anoniem met iemand chatten op www.113 of bellen naar het gratis nummer 0800-0113.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *