Press ESC to close

Nederlandse vliegbases al jaren ernstig vervuild met PFAS


De grond op vliegbasis Gilze-Rijen en 11 andere verdediging De locaties van ministeries zijn ernstig vervuild met PFAS, zo blijkt uit actualiteitenprogramma’s Wijzer.

De vervuiling is erger dan in het gebied rond de chemische fabriek van Chemours in Dordrecht of 3M in België, waarvan wordt aangenomen dat ze verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de PFAS-vervuiling in sommige delen van het land.

Vrijwel alle in Gilze-Rijen genomen monsters overschrijden de toegestane gehalten voor PFOS, een vorm van PFAS, en in één geval was 56 keer het maximale niveau.

“Deze waarden zijn ongelooflijk hoog” toxicoloog Jacob de Boer. “Dit is de hoogste PFOS-vervuiling in Nederland, afgezien van vliegbasis Leeuwarden.” Het probleem daar werd eerder geïdentificeerd.

De bevindingen dateren uit 2019 en 2020, maar Pointer zegt dat het ministerie van Defensie al in 2013 op de hoogte was van het probleem. Ambtenaren rapporteerden de bevindingen pas in 2022 aan de toezichthouders en de gemeente Gilze en Rijen informeerde haar inwoners ook niet.

De PFOS is ontstaan ​​uit schuim dat gebruikt wordt om branden te blussen tijdens oefeningen. De opruimen De operatie, die nu wordt gepland, zal naar verwachting miljoenen euro’s kosten.

In Nederland bestaat er toenemende bezorgdheid over besmetting door PFAS, een complexe groep chemicaliën die verband houdt met kanker en andere gezondheidsproblemen.

De “forever chemicaliën” zijn aangetroffen in de eieren van kippen die als hobby door het hele land worden gehouden. Nederlandse waterbedrijven zijn ook bezorgd dat de nieuwe geplande EU-richtlijnen ter bestrijding van PFAS-chemicaliën geen verbod op het gebruik ervan in pesticiden omvatten en zeggen dat dit de drinkwaterkwaliteit bedreigt.

De EU is van plan het gebruik van de schadelijke PFAS in veel industrieën te stoppen, maar niet de opname ervan in pesticiden omdat deze onder aparte EU-regelgeving vallen.

Twee jaar geleden waarschuwde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) mensen die als hobby vissen om hun consumptie van vis, garnalen, oesters en mosselen gevangen in de Westerschelde-monding vanwege chemische vervuiling sterk te verminderen.

In de riviermonding gevangen vis en schaaldieren kunnen acht tot tien keer zoveel PFAS bevatten als in vergelijkbare producten die in de winkels worden verkocht, aldus het RIVM destijds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *