Press ESC to close

Onbetrouwbare zorgverleners steken ‘honderden miljoenen’ in hun zak via fraude


Criminele gezondheidszorgbedrijven kosten de belastingbetaler “honderden miljoenen euro’s” door fraude, zegt lokale overheidsorganisatie VNG, na de allereerste beoordeling van de landelijke situatie.

Nederland kent duizenden kleine bedrijven die zorgdiensten aanbieden, variërend van wijkverpleegkundige operaties tot psychiatrische diensten, jeugdcoaching en residentiële zorg.

Ze worden gefinancierd door lokale overheden en zorgverzekeraars, vaak via PGB’s of persoonsgebonden budgetten waarmee mensen die zorg nodig hebben zelf diensten kunnen inkopen.

Fraude kan vele vormen aannemen, vaak door uren in rekening te brengen die ze niet hebben gewerkt, maar in sommige gevallen claimen bedrijven contant geld zonder enige dienst te verlenen.

Volgens de VNG eisen de bedrijven in de meeste gevallen geld voor niet-bestaande hulp. Alleen al het afgelopen jaar werd er tot €625 miljoen door fraudeurs gehackt, aldus de VNG.

“Zorggelden lekken weg en belanden in de zakken van criminelen”, aldus de VNG in haar rapport. Hoe kwetsbaarder iemand is, hoe groter de kans dat hij slachtoffer wordt van fraudeurs, vooral als het gaat om mensen die in een beschermde woonvorm wonen en individuele hulp nodig hebben, constateert de VNG.

Lokale overheden hebben in 2015 de taak van het toekennen van gezondheidszorggeld overgenomen, maar beschikken niet over voldoende instrumenten en mankracht om fraude op te sporen, zeggen experts tegen de Telegraaf.

“Er wordt nauwelijks gecontroleerd of de persoon de hulp krijgt die hij heeft gekocht en of hij de uren krijgt die worden gedeclareerd, en criminele organisaties weten dat”, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Wim de Groot tegen de krant. Mensen met dementie of jongeren met een verstandelijke beperking kunnen heel eenvoudig een persoonsgebonden budget krijgen en daarmee een makkelijk doelwit vormen, zegt hij.

In 2022 meldden lokale autoriteiten slechts 113 gevallen van fraude. Volgens De Groot ontbreekt het lokale overheden aan de expertise om fraude op te sporen vanwege een ingewikkeld netwerk van zorgverleners.

Docent gezondheidsrecht André den Exter zegt dat gemeenten veel meer personeel moeten werven om zorgaanbieders te monitoren. “Verzekeraars hebben hele afdelingen die zich bezighouden met het opsporen van fraude. Lokale autoriteiten hebben twee mensen in dienst”, zei hij.

Een nieuwe wet die het voor lokale overheden mogelijk maakt om gegevens te delen en die dit jaar van kracht wordt, zal het ook makkelijker maken om fraude op te sporen, aldus Den Exter. In 2022 zei de rekenkamer dat de inspanningen om fraude in de gezondheidszorg te bestrijden mislukken en dat de pakkans uiterst klein is.

Twee jaar geleden werd in een namens het ministerie van Volksgezondheid gepubliceerd rapport gesteld dat verschillende kleine zorgorganisaties in Twente hun kwetsbare cliënten – vaak probleemjongeren of mensen met psychische of verslavingsproblemen – dwongen om op marihuanaplantages te werken en hen zelfs te verhandelen voor seks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *