Press ESC to close

Philips bereikt deal voor Amerikaanse slaapapneuapparatuur voor € 1 miljard


Fabrikant van medische apparatuur Philips heeft in de VS een minnelijke schikking van $1,1 miljard getroffen om claims te betalen die verband houden met zijn slaapapneu-apparaat.

De betalingen gaan naar patiënten die zeiden dat ze ziek zijn geworden door het gebruik van de apparatuur of dat ze mogelijk gezondheidsproblemen krijgen toekomst. Philips heeft de details van de overeenkomst maandag openbaar gemaakt tijdens de presentatie ervan eerste kwartier figuren.

“Philips en Philips Respironics erkennen geen enkele fout of aansprakelijkheid, of dat enig letsel is veroorzaakt door de apparaten van Respironics”, aldus het bedrijf in een verklaring. stelling.

“Het herstel van de slaaptherapie-apparaten voor patiënten is bijna voltooid, en de testresultaten tot nu toe laten zien dat het gebruik van deze apparaten naar verwachting niet zal resulteren in merkbare schade aan de gezondheid”, aldus CEO Roy Jakobs. “We betreuren de zorgen die patiënten mogelijk hebben ervaren.”

De voorziening van circa € 982 miljoen bracht Philips in een situatie waarin eerste kwartier verlies van bijna € 1 miljard.

In 2021 vaardigde Philips wereldwijde terugroepacties uit voor 15 miljoen apparaten die polyesterschuim bevatten dat werd gebruikt om het geluid te dempen en waarvan werd vastgesteld dat ze tijdens het schoonmaken waren afgebroken, waardoor patiënten die de deeltjes inademden, werden blootgesteld aan een verhoogd risico op kanker.

Recentere versies gebruiken polyetherschuim, dat niet op dezelfde manier afbreekt.

Eerder deze maand Hieruit bleek dat 1.057 mensen die in Nederland Philips-ademhalingsapparatuur hebben gebruikt omdat ze aan slaapapneu lijden, zich hebben ingeschreven bij een advocatenkantoor dat mogelijke eisers vertegenwoordigt.

Van hen zeggen 70 dat ze zich zorgen maken dat ze mogelijk kanker hebben gekregen als gevolg van de problemen, aldus het Financieele Dagblad. Er zijn echter nog geen concrete plannen voor een rechtszaak in Nederland.

Vorig jaar schikte Philips in de VS een claim van € 575 miljoen om patiënten te compenseren voor de kosten van de aanschaf van apparatuur waarvan zij zeiden dat deze niet geschikt was voor het beoogde doel.

Volgens het FD hebben de totale kosten van de aanpak van de slaapapneu-affaire het bedrijf tot nu toe € 5,2 miljard gekost. Zes van de tien rechtszaken zijn nog in behandeling, waarvan de belangrijkste de strafzaak is die is aangespannen door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Twee andere zaken zijn aangespannen door beleggers die compensatie willen voor dalende aandelenkoersen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *