Press ESC to close

Professionals in de geestelijke gezondheidszorg dienen massale claims in vanwege wachtlijsten


Patiënten en professionals in de geestelijke gezondheidszorg hebben een massale claim ingediend tegen de staat en zorgverzekeraars vanwege ‘onaanvaardbaar lange’ wachtlijsten voor mensen die psychiatrische zorg nodig hebben.

De eisers zeggen dat de staat niet genoeg geld ter beschikking stelt om het probleem te bestrijden en dat verzekeraars actief hun zorgplicht verwaarlozen door niet genoeg geestelijke gezondheidszorg in te kopen. De claim stelt dat zowel de staat als de verzekeraars het recht op leven en de toegang tot zorg in gevaar brengen.

Eind vorig jaar wachtten zo’n 100.000 mensen op psychiatrische zorg, zegt de Nederlandse zorgautoriteit NZa, hoewel het werkelijke aantal dichter bij de 78.000 ligt omdat één op de vijf mensen meer dan eens vaker op de wachtlijst staat.

Iets meer dan de helft van deze groep moet langer wachten dan verantwoord is gezien hun toestand, die in de meest urgente gevallen trauma en depressie omvat, zeggen functionarissen.

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat voor elke extra maand op de wachtlijst de kans dat een patiënt op de lange termijn weer aan het werk gaat, met 2 procentpunt afneemt.

Uit het onderzoek bleek ook dat het verkorten van de wachttijden met zelfs maar één maand ruim € 300 miljoen per jaar zou kunnen opleveren.

Psychiater Manon Kleijwegt, een van de eisers, zei dat verzekeraars ondanks de lange wachtlijsten geen gebruik maken van de diensten van duizenden psychologen en psychiaters. Verzekeraars, zo zei ze, bezuinigen simpelweg op de psychiatrische zorg en zitten met een jaarlijks overschot van €300 miljoen aan geestelijke gezondheidszorg. Het ministerie van Volksgezondheid heeft sindsdien gezegd dat dit niet langer het geval is.

Als dat geld zou worden toegewezen aan de GGZ-klinieken voor geestelijke gezondheidszorg, zou de wachtlijst verdwijnen, zei ze tegen de NOS.

“Soms vertellen verzekeraars al in mei aan professionals dat ze niet meer patiënten kunnen aannemen die gedekt zijn door een bepaalde verzekeraar, omdat het einde van het budget in zicht is.

“Dit kan tot dramatische situaties voor patiënten leiden. Vervolgens zijn het de onderhandelingen met verzekeraars om te kijken of we toch extra patiënten kunnen behandelen. En dat gebeurt minimaal drie keer per jaar, bij verschillende verzekeraars. Het is totale tijdverspilling”, aldus Kleijwegt.

Rechtszaak

De eisers hopen dat de verzekeraars er verstand van hebben, maar zo niet, dan komt de zaak eind dit jaar voor de rechter.

Hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen zei dat de eisers kans maken op de overwinning. “Verzekeraars zouden moeten aantonen dat ze niet aan hun wettelijke zorgplicht kunnen voldoen en dat lijkt in dit geval onwaarschijnlijk”, zegt hij.

Een woordvoerder zegt dat verzekeraars hun zorgplicht serieus nemen en dat in het zorgakkoord maatregelen zijn opgenomen om de wachtlijsten terug te dringen. Een woordvoerder van minister Conny Helder van de langdurige zorg zei dat de wachtlijsten een “zorgwekkend punt” zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *