Press ESC to close

Ruim 1.000 slaapapneupatiënten in NL sluiten zich aan bij de strijd van Philips


In totaal hebben 1.057 mensen die ademhalingsapparatuur van Philips hebben gebruikt omdat ze aan slaapapneu lijden, zich geregistreerd bij een advocatenkantoor dat mogelijke eisers vertegenwoordigt, de Financieel Dagblad zei dinsdag.

Van hen zeggen er 70 dat ze zich zorgen maken dat ze mogelijk kanker hebben gekregen vanwege de problemen, aldus het FD.

Advocatenkantoor SAP, gespecialiseerd in letselschadezaken, houdt Philips sinds 2021 verantwoordelijk voor mogelijke gezondheidsproblemen die verband houden met de machines. Het kantoor begon met vier eisers, maar inmiddels zijn er de 1.000 overschreden, mede omdat rechtsbijstandverzekeraars zaken hebben doorverwezen naar de praktijk, zegt advocaat Mark de Hek tegen de krant.

In 2021 heeft Philips wereldwijde terugroepacties uitgevaardigd voor 15 miljoen apparaten die polyesterschuim bevatten dat werd gebruikt om het geluid te dempen en waarvan werd vastgesteld dat ze tijdens het schoonmaken waren afgebroken, waardoor patiënten die de deeltjes inademden, werden blootgesteld aan een verhoogd risico op kanker.

Recentere versies gebruiken polyetherschuim, die niet op dezelfde manier afbreekt.

Momenteel zijn er geen concrete plannen om in Nederland een claim tegen Philips in te dienen, zegt De Hek tegen de krant, al zegt hij wel twijfels te hebben over tests die het bedrijf uitvoert waaruit blijkt dat er geen gevaar voor de gezondheid is.

Wat de uitkomst van verdere tests ook zal zijn, Philips zou moeten betalen voor de emotionele schade die mensen hebben geleden, zei hij. “Mensen konden niet zonder hun apneuapparaat, maar waren bang dat ze gevaarlijke stoffen zouden inademen”, zei hij. “Sommige mensen hebben therapie gevolgd vanwege hun angsten.”

De Nederlandse situatie staat los van de VS, waar meerdere schadeclaims zijn ingediend. In één daarvan eisen 60.000 patiënten een schadevergoeding, wat volgens analisten het bedrijf miljarden dollars zou kunnen kosten, meldde het FD.

In Nederland maken tussen de 80.000 en 100.000 mensen gebruik van Philips-beademingsmachines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *