Press ESC to close

Sommige vapes “stoppen een blok” met schadelijke chemicaliën: RTL Nieuws


Sommige e-sigaretten of vapes die populair zijn onder tieners zitten boordevol giftige metalen, kankerverwekkende chemicaliën en een veel hogere hoeveelheid nicotine dan wettelijk is toegestaan, heeft RTL Nieuws ontdekt.

De omroeporganisatie vroeg tien scholen in het hele land om vapes te sturen die ze van leerlingen in beslag hadden genomen en liet deze analyseren. Wat ze hebben gevonden, heeft experts ongerust gemaakt, zei de omroeporganisatie.

Een gespecialiseerd laboratorium in Liverpool testte de vloeistof in de dampen en de damp die door de gebruiker werd ingeademd. Acht op de twintig vapes bevatten te veel nicotine, terwijl zeven op de twintig vapes formaldehyde bevatten. Lood werd aangetroffen in drie van de twintig dampen, terwijl verschillende dampen nikkel, aceton, ijzer en andere verbindingen bevatten, die allemaal giftig zijn en bijdragen aan longziekten. Alle dampen bleken meer dan de wettelijke hoeveelheid vloeistof te bevatten.

“Hieruit blijkt dat dit schadelijke producten zijn, vooral voor kinderen van wie de hersenen nog in ontwikkeling zijn”, zegt toxicoloog Remco Westerink. Sommige vapes hadden een nicotinegehalte van 200 tot 400 sigaretten, aldus Westerink. “Dat kan tot ernstige problemen leiden, van hersenschade-gerelateerd gebrek aan concentratie en stemmingswisselingen tot verslaving”, zei hij.

Eén vape bevatte 11 keer de toegestane hoeveelheid van 20 milligram nicotine. “Als je dit in één keer zou roken, zou het de gezondheid ernstig schaden of zelfs de dood tot gevolg hebben”, waarschuwde hij. De meeste vapes bevatten voldoende inhoud voor 600 inhalaties, maar sommige in beslag genomen exemplaren hebben die hoeveelheid meer dan verdubbeld.

Volgens verslavingscentrum Trimbos roken jongeren die vapen ook, waarmee ze het idee ondermijnen dat het een het ander ontmoedigt.

Trimbos-tabaksexpert Esther Croes zei dat het onderzoek een bevestiging is van internationaal onderzoek naar de schadelijke effecten van elektronische sigaretten.

Westerink noemt het onderzoek een ‘eye-opener’. “Ondanks het verbod zijn deze gearomatiseerde dampen nog steeds aanwezig op scholen. Nu is aangetoond dat ze giftige stoffen kunnen bevatten, soms in grote hoeveelheden, wordt het voor mensen duidelijk dat dampen geen veilig product zijn, maar wel een zeer gevaarlijk product,” vertelde hij de omroeporganisatie.

Uit onderzoek is gebleken dat één op de vijf jongeren tussen de 12 en 25 jaar het afgelopen jaar wel eens heeft gedampt, variërend van één keer per maand tot dagelijks. Gearomatiseerde dampen zijn sinds 1 januari verboden, maar zijn volgens RTL nog steeds goed verkrijgbaar. De meeste scholen verbieden ook vapen op hun terrein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *