Press ESC to close

“Suikerinvasie”: overtollige snacks zure kindervierdaagse wandeling


Jaarlijks wandelen honderdduizenden Nederlandse kinderen vier avonden door hun nabijgelegen parken of bossen, in een poging een nieuwe generatie te inspireren tot gezond leven.

Maar raadsleden in Amsterdam zijn bezorgd dat de Avond4daagse – de vier avondenwandeling – werd de afgelopen jaren gesaboteerd door een ‘suikerinvasie’. In plaats van een wandeling, zo geloven ze, is het nu een stuk van 5 of 10 km vol ‘non-stop Twixes, zoethoutveters, veganistische varkensgummies, vrolijke kersen, Chupa Chups en allerlei soorten chips, ijsjes en koekjes gemengd met cola. Red Bull of andere suikerhoudende dranken.”

Volgens formele vragen die het CDA Christen-Democratisch Bondgenootschap en de PvdD Partij voor de Dieren in Amsterdam aan het raadsbestuur hebben gesteld, is de trend ‘problematisch’ en moet er iets gebeuren.

Rogier Havelaar, hoofd van het lokale CDA, zei tegen Het Nieuwsblad dat er in de 28 jaar sinds hij zelf 12 was zeker dingen zijn veranderd.

“Dit is een hele mooie traditie waarbij kinderen vier avonden wandelen, maar al was de vierde avond altijd een soort feest waarbij je snoep kreeg van mensen die langs de wandeling stonden, de laatste jaren vanaf het moment dat de kinderen vertrekken tot aan de finish , het is non-stop snacken”, zei hij. ‘Een paar schatjes is natuurlijk prima, maar dit is uit de hand gelopen. Daarom vragen wij de gemeente wat zij kan doen om gezond eten te stimuleren.”

Hij zei dat scholen pitstops organiseren voor deelnemende kinderen, hoewel het evenement door vrijwilligers wordt georganiseerd. Maar terwijl sommigen zich concentreren op het uitdelen van komkommerstokjes, delen anderen blijkbaar snoep uit. “Er is niets mis met het eten van een paar snoepjes, maar vijf kilometer niets anders dan snoepjes… het is een suikerinvasie”, voegde hij eraan toe. “Veel gemeenten zijn in gesprek met scholen en de avondorganisatoren over hoe zij dit evenement een stukje gezonder kunnen maken.”

De Avond4daagse wordt georganiseerd door de landelijke wandelvereniging KWbN “met als missie zoveel mogelijk kinderen in beweging te krijgen en een onvergetelijk feest te bezorgen.”

Er staat dat er jaarlijks 500.000 Nederlandse kinderen meedoen en tijdens de coronapandemie organiseerde het een ‘coronaproof’, doe-het-zelf-versie, compleet met medaille. Het evenement vindt in de zomermaanden door het hele land plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *