Press ESC to close

Uitbraak van mazelen treft kinderen in het centrum van Den Haag


Bij ongeveer 17 kinderen in Den Haag is de diagnose mazelen gesteld, wat volgens de regionale gezondheidsraad een lokale uitbraak is. Alle 17 infecties zijn met elkaar verbonden.

Vorige week zeiden lokale functionarissen dat tien kinderen, allemaal in het stadscentrum, besmet waren, maar dit is nu met nog eens zeven gestegen. De infecties zijn verspreid via sociale contacten, waaronder school en kinderopvang, zeggen ambtenaren.

Ouders die verbonden zijn met de getroffen scholen en peuterspeelzalen zijn door de gezondheidsraad over de uitbraak geïnformeerd en hebben allemaal de mogelijkheid gekregen om kinderen die niet beschermd zijn te vaccineren.

Woensdag zei het volksgezondheidsinstituut RIVM dat er dit jaar tot nu toe 105 gevallen van mazelen zijn gemeld, waarvan 25 in de afgelopen maand.

Vaccinaties

Het RIVM zei eerder in juni al dat de vaccinatiegraad onder kinderen ouder dan negen jaar blijft dalen en dat de trend zorgwekkend is. Het gebruikspercentage van de BMR-prik voor bof, mazelen en rubella is onder oudere kinderen gedaald tot 78,5%.

Maar de vaccinatiegraad onder baby’s is niet verder gedaald sinds het RIVM vorig jaar de noodklok luidde, aldus de overheidsinstantie.

Sterker nog, de dekking voor de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rubella) en voor de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte type A, C, W en Y zou zelfs kunnen zijn toegenomen.

De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt 90% als veilig, maar het RIVM hanteert 95% als streefcijfer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *