Press ESC to close

Vaccinatiegraad ‘cruciaal’: campagne informeert onwillige ouders


Artsen en patiëntenorganisaties zijn een nationale campagne gestart om de vaccinatiegraad te verhogen, die volgens hen zo laag is dat deze de levens van kinderen en kwetsbare ouderen in gevaar brengt.

De organisatoren hopen dat posters en een website met informatie over het belang van vaccinaties tegen kinderziekten als mazelen en kinkhoest ouders ervan zullen overtuigen de vaccinaties voor hun kinderen te krijgen. Beide ziekten nemen toe, soms met dodelijke gevolgen.

Dit jaar zijn tot nu toe vier baby’s en één volwassene overleden aan kinkhoest, een vermijdbare ziekte die hoestbuien en een gebrek aan zuurstof in de hersenen veroorzaakt.

Om voldoende bescherming te bieden, moet de vaccinatiegraad hoger zijn dan 95%. In 2022 daalde het tot onder de 90%.

Ook onder volwassenen dalen de vaccinaties, zegt Ted van Essen van de griepmonitoringorganisatie Nederlandse Influenza Stichting tegen het AD.

“Meer dan de helft van de vaccinaties wordt aan volwassenen gegeven en daar is de daling zelfs nog steiler. Van de mensen die ernstige gevolgen van griep riskeren, krijgt slechts 57% de prik. Twintig jaar geleden was dat nog 75%”, zegt hij.

Ouders zetten vraagtekens bij het gebruik en type vaccinaties, zegt jeugdarts Caroline Schouten van de Gezondheidsraad. “Ze zijn kritisch en dat is goed”, zegt ze. Maar ze wordt ook geconfronteerd met ouders wier twijfels worden veroorzaakt door influencers, complottheoretici en sommige parlementsleden.

“Ik heb soms het gevoel dat ik in een parallel universum bevind”, vertelde ze aan de krant.

Schouten zei dat het haar aanpak is om naar ouders te luisteren en hen te vragen of ze willen horen wat ze te zeggen heeft. “Als zij ja zeggen, deel ik mijn kennis en ervaring. Als ze nee zeggen, zal ik niet aandringen omdat je tegen een bakstenen muur praat. Wel vraag ik hen om actie te ondernemen als hun kind begint te hoesten. Kinkhoest doet de ronde en als ze over de risico’s horen, gaan ze misschien aan vaccinatie denken.”

Het belangrijkste is om ouders niet van elkaar te vervreemden en ervoor te zorgen dat de jeugdgezondheidszorg ervoor zorgt dat iedereen zich welkom voelt. ‘Wij zijn niet zomaar een ‘vaccinatiefabriek’. Ouders moeten ook het gevoel hebben dat ze bij ons terecht kunnen voor andere zaken die hun kinderen aangaan”, aldus Schouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *